Упpaвлявaщaтa ĸoaлиция ще oбcъди пpeдлoжeния, cпopeд ĸoитo бpoят нa oбщинитe

...
Упpaвлявaщaтa ĸoaлиция ще oбcъди пpeдлoжeния, cпopeд ĸoитo бpoят нa oбщинитe
Коментари Харесай

ПП предлага сливане на общини, кметове и съветници да имат право на 2 мандата

Упpaвлявaщaтa ĸoaлиция ще oбcъди пpeдлoжeния, cпopeд ĸoитo бpoят нa oбщинитe дa бъдe нaмaлeн, a мaндaтитe нa ĸмeтoвeтe и oбщинcĸитe cъвeтници - oгpaничeн. Темата в " Говори в този момент " разяснява депутатът от Политическа партия Настимир Ананиев.

" На кръгла маса наши сътрудници от социалдемократите предложиха тази смяна и ние мислим, че това е един добър вид, с цел да може българските общини да имат някакъв късмет ", сподели той.

По думите му в България има прекалено много общини, а няма население.

" Има места, в които най-големият шеф е общината, няма безусловно никакъв бизнес и никой различен не дава работа. Това може ли да бъде община, която да може да се устоя, да мине към модел на децентрализация? Ако общината е единственият шеф, аз не виждам по какъв начин това може да се случи. Има доста общини, които са в механически банкрут "

Сливането на общини ще даде по-добри административни услуги, също така те ще могат да се конкурират между тях, съобщи депутатът. Според Ананиев до момента вложенията са се насочвали най-вече към Южна България, за сметка на северната част на страната.

" За мен персонално Северна България има страховит капацитет, имайки поради, че румънският пазар ни е на тепсия, дава доста благоприятни условия за бизнес, за икономическа интензивност и всичко останало. Сливането на общините не би трябвало да плаши някого ", разяснява той.

Като образец Ананиев уточни общините да бъдат понижени от 265 на 165, само че след вниматален разбор на данните от преброяването на популацията. Друга концепция на ръководещите е кметовете и общинските съветници да могат да бъдат избирани единствено за два мандата.

" Два мандата значат 8 години. Ако един кмет за 8 години не може да свърши това, което желае, ще може ли да го свърши за 20? Един общински консултант също. Хората в България знаят, че има частни общини - в които кметът коли и беси дружно с още няколко индивида, които нормално вечер сядат на трапеза и вземат решение какво се случва в общината. Ние би трябвало да се борим с този модел, би трябвало и да се вкарат нови хора в политиката. "

Идеята не е противоконституционна, уверили са юристите на въпросната конференция на Политическа партия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР