Употребата на канабис може да доведе до промени в епигенома

...
Употребата на канабис може да доведе до промени в епигенома
Коментари Харесай

Свързаха употребата на канабис с епигенетични промени

Употребата на канабис може да докара до промени в епигенома на човешкия организъм, демонстрира изследване, извършено измежду над 1000 възрастни. Епигеномът действа като набор от превключватели, които задействат или деактивират гените, с цел да трансформират метода, по който действа тялото ни.

" Наблюдавахме асоциации сред кумулативната приложимост на марихуана и голям брой епигенетични маркери във времето ", споделя Лифанг Хоу, доктор по превантивна медицина и епидемиолог от Медицинското учебно заведение на Северозападния университет " Файнберг ".

Канабисът е постоянно употребявано вещество в Съединените щати, като 49% от хората са го опитвали най-малко един път, оповестяват Хоу и екип от американски откриватели в оповестения си документ. Някои американски щати и други страни са го легализирали, само че към момента не разбираме изцяло въздействието му върху нашето здраве.

Изследователите са проучили към 1000 възрастни, взели участие в дълготрайно предходно изследване, в което са били запитани за използването на канабис в продължение на 20 години. Участниците в проучването са дали кръвни проби два пъти през този интервал - на 15- и 20-годишна възраст. В началото на проучването, или " година 0 ", са били на възраст сред 18 и 30 години.

С помощта на тези кръвни проби, взети в разстояние на пет години, Хоу и нейният екип преглеждат епигенетичните промени, по-специално равнищата на метилиране на ДНК, при хора, които са употребявали канабис неотдавна или отдавна.

Добавянето или премахването на метилови групи от ДНК е една от най-изследваните епигенетични модификации. Без да трансформира геномната поредност, тя модифицира интензивността на гените, тъй като за клетките е по-трудно да четат инструкцията за приложимост на генома с тези молекулярни промени на пътя им.

Факторите на околната среда и метода на живот могат да провокират тези промени в метилирането, които могат да се предадат на бъдещите генерации, а кръвните биомаркери могат да дават информация както за скорошни, по този начин и за исторически експозиции.

" По-рано идентифицирахме асоциации сред използването на марихуана и процеса на стареене, уловени посредством метилирането на ДНК ", споделя Хоу.

" Искахме да продължим да изследваме дали характерни епигенетични фактори са свързани с марихуаната и дали тези фактори се отразяват на здравето. "

Изчерпателните данни за използването на канабис от участниците им разрешават да оценят кумулативната приложимост във времето, както и скорошната, и да я сравнят с маркерите за ДНК метилиране в кръвта им за разбор.

Учените откриват голям брой маркери за ДНК метилиране в кръвните проби от 15-годишните пациенти, 22 от които са свързани с използването на канабис неотдавна, а 31 - с кумулативната приложимост на канабис. В пробите, взети на 20-годишна възраст, те разпознават 132 маркера, свързани с използването неотдавна, и 16, свързани с кумулативната приложимост.

" Интересно е, че поредно идентифицирахме един маркер, който преди този момент е бил обвързван с използването на тютюн, което допуска евентуална обща епигенетична регулация сред използването на тютюн и марихуана ”, изяснява Хоу.

Многобройни епигенетични промени, свързани с използването на канабис, преди този момент са били свързани с неща като клетъчна пролиферация, хормонална сигнализация, инфекции, неврологични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство и разстройства, свързани с използването на субстанции.

Важно е да се означи, че това изследване не потвърждава, че канабисът непосредствено предизвиква тези промени или провокира здравословни проблеми.

" Това проучване даде нов взор върху връзката сред използването на марихуана и епигенетичните фактори ", споделя епидемиологът Дрю Нанини от Северозападния университет.

" Необходими са спомагателни изследвания, с цел да се дефинира дали тези асоциации се следят поредно при разнообразни популации. Освен това изследванията, изследващи резултата на марихуаната върху обвързваните с възрастта здравни резултати, могат да дадат спомагателна визия за дълготрайния резултат на марихуаната върху здравето. "

Изследването е оповестено в Molecular Psychiatry.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР