Употребата алкохол, цигари и канабис намалява сред младите в Европа.

...
Употребата алкохол, цигари и канабис намалява сред младите в Европа.
Коментари Харесай

Експертите: Социалните мрежи могат да помогнат в борбата с дрогата

Употребата алкохол, цигари и канабис понижава измежду младите в Европа. Това е наклонността, която следят за последната година от Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите. Експертите Грегор Бъркхарт и Рейчъл Донин показаха пред българските си сътрудници новите подходи за предотвратяване при най-застрашените групи на Стария континент и по какъв начин обществените мрежи могат да повлияят позитивно в битката с дрогата.

Подробности в репортажа на Боряна Черганова в " Денят стартира ".

През последната година 17 милиона младежи на възраст сред 15 и 34 години са употребявали канабис в Европа. Между 1 и 2% от същата възрастова група са употребявали кокаин, екстази или амфетамини, а 3% от 15-16-годишните са пробвали нови психотропни субстанции.
Д-р Грегор Бъркхарт: Училищните служби демонстрират, че използването на канабис и пиенето на алкохол като цяло понижават в Европа. Това е всеобхватната наклонност. Има мода сега измежду младите в Европа, които са склонни, дано да го назовем, да бъдат по-конвенционални. Те избират да излизат по-малко на открито, което можем да го свържем със обществените мрежи, тъй като се социализират повече посредством интернет и си стоят у дома, вместо да излизат, да пият и да пушат на улицата. Това може да е една от аргументите. Също по този начин те учат повече, и са ангажирани с професионалното си бъдеще, което може да е разследване от икономическата рецесия.
Социалните мрежи могат да бъдат както в помощ, по този начин опасност за младите, тъй като все по-лесно може да се популяризира в избрани групи, изолирани от обществото, използването на опиати. Новият метод, който ползват в Европа против опиатите, е да се покаже позитивното влияние на здравословния метод на живот.
Д-р Грегор Бъркхарт: Ако основната цел в живота ни е да се сближим с други хора, да открием сътрудник, нямаш потребност от дрога за това. Колко мъже имат проблем при връзката с дами, когато не са пили, тъй като имат потребност от алкохол. Има няколко ефикасни стратегии, които учат по какъв начин да поддържат връзка, по какъв начин да създадат комплимент, по какъв начин да съчувстват и да получат това, което желаят без да се постанова да употребяват дрога. Можете да бъдете занимателни, можете да танцувате, можете флиртувате и не е належащо да употребявате вещества.
Другият значим метод е да се промени средата. Според това какъв брой постоянно можем да виждаме реклами на аклохол, цигари или на канабис въздейства на решението ни за приложимост.
Д-р Грегор Бъркхарт: Затова да вземем за пример в Амстердам плащате 50 евро, в случай че купите канабис на улицата, разрешено е да се пуши, само че единствено в кофишоп. Това тотално трансформира видимостта на канабис на улицата. По-малко се вижда и по-малко се усеща. Забрана на рекламите, възбрана за продажба на цигари наоколо до учебни заведения, да речем да са на километър разстояние. Помага ли това? Това са най-ефективните ограничения в света на предварителната защита, само че са по-малко забележими и доста хора не ги харесват, тъй като ги свързват с интервенция в персоналната независимост.Рейчъл Донин: Много постоянно вършим неща, които мислим, че са ефикасни, да вземем за пример акции в медиите, които мислим, че оказват помощ. Но научно е потвърдено, че нямат въздействие върху прекъсването на дрогата. Понякога даже, както сподели лекар Букхарт, те притеглят вниманието върху казуса и по този начин усилват използването.
Според специалистите огромният проблем идва с това, че се притегля вниманието на хората по отрицателен метод, даже с рекламите за предварителна защита. Изследване потвърждава, че на младите се харесва да вършат рискови неща.
Рейчъл Донин: Не е добре да се споделя на младите кои са резултатите от дрогата, тъй като проучване сочи, че в случай че отидете в класна стая с 13-годишни деца, доста от тях са експериментатори и биха пробвали, само че в случай че отида и приказвам за избрани вещества има късмет да схванат за опиати, за които не са знаели.Д-р Грегор Бъркхарт: Тук идва казусът да се употребяват някогашни наркомани да приказват в учебните заведения за дорга. Посланието, което се изпраща незабавно - ето ти може да си имал компликации, само че си съумял да се спасиш, звучи занимателно. Това е, което децата получават като известие.
В Чили да вземем за пример съвсем двойно се е нараснала използването на канабис през последните 2 години по време на акция против потреблението на опиати и полемиките за вредата. Това кара експертите да трансформират радикално методите, които са употребявали досега.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР