Уплътнението може и с отвертка да било бутнато, а вратата

...
Уплътнението може и с отвертка да било бутнато, а вратата
Коментари Харесай

Транспортният министър беснее в ефир, показа „черната“ кутия на медицинския хеликоптер

Уплътнението може и с отвертка да било бутнато, а вратата му не се затваряла единствено с три милиметра, сподели  Георги Гвоздейков

Когато се сглобява информация целеустремено, когато се търси сензация, фактически звучи извънредно! Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ министърът на превоза и известията  Георги Гвоздейков, откакто водещата Мария Цънцарова го ядоса с въпроса за какво на чисто нов хеликоптер даже вратата не се затваря.

Този репортаж, който бе излъчен нощес, си свърши работата – породи суматоха в обществото, само че истината е радикално друга, твърди той.

Според репортажа на Антоан Златков първият медицински хеликоптер у нас е без сложена черна кутия. Това откриват специалисти на сдружението " България Хели Мед Сървиз ". Проверката им преди месец установи още 7 забележки - измежду тях незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Първият медицински хеликоптер за незабавна помощ кацна у нас на 1 февруари. Три дни по-късно шефът на компанията за незабавна здравна помощ по въздух " България Хели Мед Сървиз " изпраща писмо до министрите на опазването на здравето и на превоза. В него ги осведоми, че по машината има установени нередности. От репортажа на Златков излиза наяве, че бТВ разполага с документа от комисията, която ги е открила - ден преди идването на хеликоптера. Установено е, че лявата пътническа врата има проблем с механизма за отваряне/затваряне. Уплътненията на пилотските порти не са инсталирани качествено - има отлепвания. Гуменият предпазител на лявата пътническа врата е с нарушена целокупност и е за замяна.

„ На 26 и 27 февруари екип от България и хора от опазването на здравето, които са бенефициент и притежател на този хеликоптер, отпътуваха за Италия за дефинитивно приемане преди прелитането на машината до страната ни “, съобщи министърът. 

„ Пилотът Васил Вълков и основния инженер Трайчо Трайков трябваше механически да огледат нещата и да открият с протокол дали има или няма забележки. Да, те виждат нередности дни преди хеликоптерът да отлети за България. Той е още в развой на надзор и на незавършено финално произвеждане по отстраняването на забележките “, добави той.

„ Как си представяте надзорния орган на Италия – въздухоплавателната апаратура да издаде позволение за полет на хеликоптер, който не е в летателна валидност? Това е цялостен парадокс! “, разяснява Гвоздейков. 

„ Аз не мога да си показва да си купя нов автомобил и да е с отлепени уплътнения, проблеми с механизми, да не се затваря вратата “, сподели пък Цънцарова. 

„ Хеликоптерът не е автомобил. Голяма част от производството му се прави ръчно “, отговори пък той.

„ Забележките са извънредно незначителни, само че показани по този непрофесионален метод на аудиторията без нужната компетентност или техническо изявление звучат ужасяващо “, съобщи министърът. 

„ Закъсано гумено уплътнение може да се случи от леко побутване с отвертка. Никой не е споделил, че го няма или че вратата не се затваря. Има проблем със затварящия механизъм. Не се затварят 3 мм “, посочи той.

Само че в случай че летим с 300 км/час тези милиметри имат ли значение, попита водещата.

„ Ако желаете лете и с 500 км/час! Никой няма да допусне до полет хеликоптер, който има показаните проблеми. Те са отстранени още на място. Това се е случило на 27 февруари “, сподели гневен транспортният министър. 

„ Донесъл съм ви така наречен черна кутия, която в действителност е оранжева. Това е свалено от хеликоптера. Снощи аз персонално подредих на инженерния екип да я смъкна, с цел да ви я покажа, защото заглавията в медиите са, че няма такава кутия “, добави той.

„ Това устройство записва диалога в кабината сред водачите, сред тях и управлението на въздушното придвижване, както и цялата полетна информация на мотори, съставни елементи и така нататък “, изясни Гвоздейков. 

След като Цънцарова се базира на думите на здравният министър проф. Христо Хинков, че има недостатъци, които би трябвало да бъдат отстранени, Гвоздейков възкликна „ аз мога ли да приказвам по какъв начин се прави интервенция? Ето това е огромната нелепост – че този план е комплициран да го ръководят хора, които не схващат. Моите почетения към всички лекари и професори, само че не може хора, които нямат нужните пълномощия, да приказват и да ръководят подобен план и го споделям за петстотин път – най-голямата неточност е, че е вкаран в Министерството на здравеопазването за ръководство “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР