/ Update Required To play the media you will need

...
/ Update Required To play the media you will need
Коментари Харесай

Как се приготвя храната за космонавти

/ Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.

Научните разработки на България в региона на дълготрайното консервиране на храни посредством процеса на лиофилизация провокират мотив за горделивост. През 80-те години на предишния век страната ни е била трета в света в производството на лиофилизирана галактическа храна, след Съединени американски щати и Съветския съюз. Институтът по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия основава първото българско галактическо меню. Храната за полета на първия ни космонавт Георги Иванов е включвала сушени плодове, лютеница и ядки, споделя доцент Илиана Начева от Института. За втория българин летял в Космоса - Александър Александров е било квалифицирано по-богато меню с над 25 вида лиофилизираните храни. " Имало е чорба гулаш, чорба топчета, чорба зеле с месо, таратор. Основните ястия са включвали лиофилизирано телешко месо с картофи, със зелен боб, ястия с гъби, домати.... " По време на галактическия полет астронавтите са сложени на екстремални условия на живот измежду които понижена двигателна активност; безтегловност; висока радиоактивност, звук и трептения, показва доктор Ирена Николова, част от екипа на Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките:
" В изискванията на микрогравитация, хората имат повече течност в горната част на тялото. През първите няколко дни на акомодация, астронавтите да се усещат пренатоварени, а също по този начин не могат да помирисват добре нещата към себе си. Храната няма същия прелъстителен усет и тип... "

Заради намалените  вкусови усещания  астронавтите избират по-пикантни, кисели и солени храни.  Освен че обезпечава нужните дневни калории, храната би трябвало да доставя и комфорт по време на дългия престой на галактическия транспортен съд, който за откривателите от Международната галактическа станция продължава 6 месеца. Астронавтите сами дефинират какво да употребяват, а описът с храните и напитките, измежду които могат да избират съдържа повече от 200 съставния елемент. Желязото и натрият са лимитирани, с цел да се избегнат опасности за здравето. Въпреки разнообразието от храни обаче, ястията, които космонавтите ядат, се повтарят на всеки осем дни. Затова учените работят върху опцията непосредствено да се готви върху борда на галактическия транспортен съд, само че към този момент това е мъчно, защото водата и силата са доста лимитирани. Лиофилизираните храни се отличават със своето ниско наличие на влага - от 2 до 5 %. Те влизат в менюто на космонавтите в края на 70-те години и до през днешния ден вземат участие в техния режим на хранене. Процесът на сублимационно сушене, известно като лиофилизация, минава през следните стадии - заледяване, авансово и наново изсушаване, изяснява доцент Начева. Основните артикули са плодове, зеленчуци, месо, риба и киселомлечни. Методът е извънредно подобаващ за подготвяне на профилирани храни за бебета и спортисти. Лиофилизираните храни са неведнъж олекотени, което ги прави елементарно портативни. Имат дълготрайност на предпазване от 5 до 10 години без прибавяне на  консерванти и нездравословни субстанции.  Изисква се единствено прибавяне на вода. Тези артикули са по-скъпи и не са предопределени за ежедневна приложимост. В страни като Полша и Съединени американски щати лиофилизираните храни се създават и продават по аптеките и магазините. У нас могат да се открият вносни артикули в интернет. Институтът по криобиология и хранителни технологии е научна организация, която реализира разработки, само че не и търговия. При съществуване на интерес технологията може да бъде предоставена на производителите.Увеличаването на продължителността на престоя на астронавтите в Космоса основава нови провокации в тази област от науката. Бъдещето е обвързвано със основаването на галактически оранжерии, в които ще се отглеждат растения без почва, както и готвенето непосредствено върху повърхността на Марс. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР