Уорън Бъфет е една от малкото легенди в бизнеса, които

...
Уорън Бъфет е една от малкото легенди в бизнеса, които
Коментари Харесай

Уорън Бъфет за успеха

Уорън Бъфет е една от дребното митове в бизнеса, които имат способността да разкрият пред нас някаква истина сега, когато имаме най-голяма потребност от нея.

Преди към 20 година Бъфет изнася ред пред студенти от университета в Джорджия, по време на която студентите го питат за това какво значи съгласно него да бъдеш сполучлив.

Тогава „ Оракулът от Омаха “ дава отговор, че триумфът на човек може да бъде измерен по „ броя на значимите за него хора, които го обичат “.

„ Познавам хора, които имат доста пари. Хора, на чиито имена кръщават болнични крила. Истината обаче е, че никой не ги обича. Ако сте достигнали до моята възраст и никой не го е грижа за вас, няма значение какъв брой огромна е банковата ви сметка – животът ви е неуспех. “, споделя Бъфет.

Един от най-богатите хора на планетата счита, че същинският измерител на човешкия триумф е обичта, която останалите изпитват към вас, а не персоналните ви триумфи и парите, които сте съумели да натрупате през годините. Помислете върху това.

Разрешаването на казуса с любовта

Любовта е може би най-силната страст, която човек може да изпита. Въпреки това доста от нас намират за мъчно нейното разкриване.

В бизнеса ние постоянно подценяваме любовта в името на алчността, вярвайки, че славата и благосъстоянието ще ни създадат щастливи. Гледаме на бизнеса като на война, гледайки на нашите съперници като на врагове, които би трябвало да бъдат премазани. Отнасяме се с нашите чиновници като с роботи, които нямат живот отвън работата,а с клиентите като с плячка, която би трябвало да бъде уловена. С други думи, липсва ни обич.

На този декор Бъфет обръща с главата надолу обичайното ни схващане за триумфа. Той към момента живее в дома си в Омаха, щата Небраска, който купува за 31 500 $ през 1958 година, което се равнява на 200 хиляди $ днешни пари.

„ Проблемът с любовта е, че тя не е за обмен. Единствения метод да гарантирате, че ще бъдете обичани, е като се държите добре с останалите. Това е доста нервира богаташите. На тях им се желае да могат да напишат чек, с който да с купят обич за 1 млн. $. Нещата обаче не стават по този метод. Колкото повече любов раздавате, толкоз повече получавате “, споделя Бъфет.

Успехът, по метода, по който го схваща Бъфет, е може би по-труден за реализиране от обичайното струпване на благосъстояние и власт, само че в случай че сте подготвени пътя на любовта ще си гарантирате един по-щастливи и пълностоен живот. Ето няколко метода да постигнете триумф, съгласно дефиницията на Бъфет.

1. Бъдете безкористни

Любовта по своята същина е реципрочна. Иначе казано, когато избирате да покажете съпричастност към някого и да отделите от времето си, с цел да му помогнете, тази ваша проява на любов се връща с цялостна мощ назад към вас под формата на извоювано доверие, почитание и преданост.

2.Отнасяйте се с другите по метода, по който те желаят да се държите с тях

Златното предписание ни споделя да се отнасяме с другите по метода, по който желаеме те да се отнасят с нас.

" Отнасяй се към другите по този начин, както те биха желали да се отнасят към тях ". Това предписание обаче има един огромен минус – то допуска, че всички хора търсят еднообразно отношение. То подценява обстоятелството, че хората са стимулирани от радикално разнообразни неща. Някой може да обича публичното самопризнание, а различен да ненавижда да е център на внимание.

Този проблем се позволява от платиненото предписание, което гласи: „ Отнасяйте се с другите по метода, по който те желаят да се държите с тях “. Това изисква от човек да почита потребностите и настояванията на другите, вместо да проектира върху тях личните си полезности и разбирания. Не приемайте това като апел да игнорирате изцяло златното предписание, а като увещание, че хората са разнообразни и че всяка обстановка е характерна.

3. Следвайте пристрастеността си

„ Най-успешните хора в света на бизнеса са тези, които вършат това, което обичат “, споделя Бъфет.

Повечето от нас намират метод да се задоволят с положителното възнаграждение и спокойна и сигурна позиция, даже и да ненавиждаме работата си и да ни се желае да вършим нещо друго. Истината е, че щастието и триумфа ни като хора зависи значително от това дали работата ни е обвързвана с нещо, което обичаме. Ако обаче към момента не знаете какво тъкмо харесвате, това намирането на отговора на този въпрос би трябвало да е най-важният ви приоритет.

.............

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР