Университите ще наложат своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на

...
Университите ще наложат своеобразен мораториум върху разрастването на мрежата на
Коментари Харесай

Без нови филиали и екзотични специалности в университетите

Университите ще наложат самобитен мораториум върху разрастването на мрежата на висши образователни заведения и разкриването на нови филиали. Това е позицията, изразена на съвещанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна, в което взе участие и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според министъра самостоятелните тактики за развиване на университетите са довели до групова нерационалност на висшето обучение. "Реформите са наложителни и от позиция на профила на експертите, които се приготвят. За да стане това, ще би трябвало да се спре с разкриването на филиали, които не са нужни, както и да се лимитират специалностите, които са в области нетипични за даден университет.

През идващите години висшите заведения ще имат изострен дефицит на преподаватели и би трябвало да влагат върху привличането на младежи ", разяснява Вълчев, представен от Българска национална телевизия.

Той изясни, че висшите учебни заведения създават до 30 октомври визии за развиването си, с цел да е ясно къде виждат те профила си след 15-20 години, в кои професионални посоки, по кои специалности ще образоват,.

Според министъра е нужно да се подчертава върху образованието на фрагменти, от които има или се чака дефицит на пазара на труда - да вземем за пример инженери, агрономи, енергетици, химици, преподаватели по математика, физика, информатика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР