Университетски преподаватели от Молдова и Украйна ще представят нови проучвания

...
Университетски преподаватели от Молдова и Украйна ще представят нови проучвания
Коментари Харесай

Учени от Молдова и Украйна ще представят проучвания за преселването на българите

Университетски преподаватели от Молдова и Украйна ще показват нови изследвания за преселването на българите от Балкана оттатък Дунав на форума "Българско завещание ".

Това заяви пред Българска телеграфна агенция ръководителят на едноименното съдружие Маруся Костова. Събитието, което ще се състои в Балчик в дните сред 25-27 август, се провежда с поддръжката на общината. Авторите на книгата "Горчиви череши ", която ще бъде показана на форума, - молдовските писатели Анна Малешкова и Николай Куртев, ще опишат за пътя на българите от Бесарабия до далечна Бразилия и българския дух в Сао Паулу. Изследване за фамилните имена на българите в Болградското село Криничное е измежду акцентите в полемиката за етнологията на преселниците. Авторката Татяна Ковтун-Гайдарджи оказва помощ на свои сънародници да усвоят майчиния си език с онлайн уроци, сподели ръководителят на "Българско завещание ". Татяна и Кирил Дукови от същото населено място ще донесат в Балчик остарели престилки, пешкири, килими, бохчи, които са запазили от своите прародители. Етнографската галерия ще бъде подредена във фоайето на читалището в морския град.

Преподаватели от Тараклийския и Кишиневския университет ще се включат в тематичната конференция, отдадена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Филологът доцент Васил Кондов ще приказва за езика на Апостола, свои изследвания ще показа и Иван Забунов - ръководител на Дружеството на българистите в молдовската столица.

За форума "Българско завещание " се чакат близо 600 учени, сред които и от висши образователни заведения в България, артисти, инструменталисти, вокални групи, танцови сформира, съхранили родния фолклор в "Другата България ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР