Университетската болница Лозенец излезе с официална позиция във връзка с

...
Университетската болница Лозенец излезе с официална позиция във връзка с
Коментари Харесай

Болница Лозенец: Внушенията за източване на НЗОК са неверни, няма незаконни трансплантации

Университетската болница " Лозенец " излезе с публична позиция по отношение на публикуваните от служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров данни за нарушавания, свързани с източване на здравната каса и непозволени трансплантации, осъществени в лечебното заведение.

 Схема с подправени документи за трансплантации е работила в болница Виж още

От там настояват, че внушенията за източване на здравната каса са несъстоятелни и неверени. Обясняват, че механически проблем при отчитането се е появил при преобразуването на болничното заведение в комерсиално сдружение. Ръководството единствено уведомило касата и нямало нанесени финансови вреди. Болница " Лозенец " е спазила всички условия за трансплантация на чужденци и е уведомила Агенцията по трансплантации и ДАНС.

По отношение на изказванията за трансплантацията на върховен държавен чиновник се касае за новооткрито онкологично заболяване, чието развиване можело да бъде предотвратено единствено със незабавна трансплантация, настояват от болница " Лозенец ".

Ето цялостният текст на позицията на болница " Лозенец " без редакторска интервенция:

1. Внушенията за " източване на здравната каса " са несъстоятелни и погрешни. Няма нанесена финансова вреда за НЗОК и нелегално финансово облагодетелстване на болничното заведение. Поради преструктурирането на болница " Лозенец " в Търговско сдружение и нов метод за отчитане пред НЗОК е позволена техническа неточност в отчитането. Болница " Лозенец " сама открива този пропуск, сама осведоми НЗОК и сама възвръща непозволено получената сума 4 дни преди стартирането на инспекция от НЗОК и 26 дни преди последвалото журналистическо следствие.

Това беше доказано изрично от осъществена инспекция по сигнал от НЗОК от Софийска районна прокуратура, Арбитражната комисия към СЗОК, УС на Софийската гилдия на БЛС и от Асоциацията на Университетските лечебни заведения.

2. Относно внушенията за " непозволени трансплантации " - болница " Лозенец " е спазила прецизно всички условия при трансплантация от жив донор и е изискала и получила нотариално заверени документи за фамилност сред донора и реципиента. Преди да бъдат осъществени съответните трансплантации са известени Агенцията по трансплантации и ДАНС, защото се касае за чужденци.

3. По отношение на изказванията за трансплантацията на върховен държавен чиновник - болница " Лозенец " не прави разлика сред своите пациенти и се управлява само от медицински критерии и индикации за трансплантации и неотложност. При въпросния случай се касае за новооткрито онкологично заболяване, развиването на което може да бъде предотвратено единствено със незабавна трансплантация на засегнатия черен дроб. Статусът на неотложност е разгласен навреме в Агенцията по трансплантации.

Основен приоритет на болница " Лозенец " и екипът ѝ постоянно е бил и ще бъде човешкият живот и неговото запазване, следвайки правилата на професионализъм, почтеност и човещина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР