Университетска Ботаническа Градина Екопарк Варна продължава традицията по честване на

...
Университетска Ботаническа Градина Екопарк Варна продължава традицията по честване на
Коментари Харесай

Кушия с коне и богата фолклорна програма на Тодоровден в Екопарк Варна

Университетска Ботаническа Градина Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна стратегия. Това оповестиха от градината във Facebook, представени от

Откриването на празника ще стартира в 11:00 часа на 12 март и ще бъде последвано от нормалния водосвет за здраве. Програмата ще включва конкурс за най-красив конски впряг, лотария с награди и несъмнено обичайна кушия с коне.

И тази година в празника ще се включи съдружие за исторически възстановки „ Чигот ”, които ще показват на гостите на Екопарк Варна пукотевица с лък и достоверни бойни техники.

Посетителите ще имат опция да се срещнат от близко и с един от най-старите занаяти за разработване на конски седла, сбруи, ремъци и други от дебела обработена кожа – сарачеството.

Тодоровден е църковен празник, честван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено удостояване на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му название – Конски Великден.

С отбелязването на Тодоровден ще бъде открит сезон 2022 за ботанически визити, екологичен и културен туризъм в Екопарк Варна.

Екопарк Варна се намира в к.к. „ Св. св. Константин и Елена “. Вход откъм спирка „ Ботаническа градина “ на основния път за к.к. „ Златни Пясъци “.

Вход: 1,00 лева за възрастни – подкрепяне на ботаническите градини в обстановка на рецесия
Деца, учащи и пенсионери: вход свободен

Паркинг: 4,00 лева

Вход за участници: черен път откъм кв. Виница
12-ти март (събота) 2022 година от 11:00 часа
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР