„Университетска болница „Света Анна“ – София в искането си до

...
„Университетска болница „Света Анна“ – София в искането си до
Коментари Харесай

УМБАЛ Св. Анна: Не сме искали разкриване на нито едно ново болнично легло

„ Университетска болница „ Света Анна “ – София в настояването си до Министерство на здравеопазването не е поискала откриване на нито едно ново болнично легло. Нашето искане е било само и единствено за преструктуриране на част от към този момент съществуващите кревати за интензивно лекуване “. Това се споделя в изказване на болничното заведение, а мотив за него е мнение на МБАЛ „ Сърце и мозък “, в което те упрекват министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, че към момента не е издала позволение за болничното заведение им в Казичене, а в това време редица лечебни заведения, измежду които и УМБАЛ „ Света Анна “, са получили такова за откриване на активност.

В писмото си от „ Сърце и мозък “ афишират още, че са подали сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ против министъра заради подозрения за корупция, корист със служебно състояние, търговия с въздействие и спор на ползи.

Ето и цялото изказване от УМБАЛ „ Св. Анна “:

Във връзка с медийни изявления, инициирани от МБАЛ „ Сърце и мозък “ и стоящите зад нея стопански структури, в които името на университетска болница „ Света Анна “ – София бе забъркана по неприемлив метод, вършим следното

ИЗЯВЛЕНИЕ:

В изказването на МБАЛ „ Сърце и мозък “ се съдържа обвиняване по отношение на Министерството на здравеопазването (МЗ) и университетска болница „ Света Анна “ – София за получено позволение за нови действия. В обявата се твърди, че същото е било отказано на болница „ Сърце и мозък “. Определяме това изказване като, меко казано, погрешно със следните обстоятелства:

Университетска болница „ Света Анна “ – София в настояването си до Министерство на здравеопазването, не е поискала откриване на нито едно ново болнично легло. Нашето искане е било само и единствено за преструктуриране на част от към този момент съществуващите кревати за интензивно лекуване.

В същото време, настояването на болница “ Сърце и мозък “ до Министерство на здравеопазването е за откриване на над 500 нови болнични кревати на територията на град София.

Очевидно е, че не може да се прави никаква връзка сред настояванията на двете лечебни заведения. Те са разнообразни по същността си. Не може да се търси паралел в решенията на Министерство на здравеопазването по два напълно разнообразни въпроса.

Университетска болница „ Света Анна “ – София разполага с 514 кревати за интензивно лекуване и този брой не е променян от 2020 година досега.

Всички тези обстоятелства могат да бъдат открити и доказани от всички заинтригувани лица и способени органи.

В умозаключение заявяваме следното:

Университетска болница „ Света Анна “ – София е структуроопределяща държавна болница със 140-годишна история, през която годишно минават над 45 000 пациенти от София и цялата страна. Подчертаваме, че университетска болница „ Света Анна “ – София се занимава точно с медицина!

В активността си, с изключение на високотехнологични и неповторими за България медицински действия, болничното заведение извършва безотказна незабавна помощ, натоварена е със обществени функционалности и действия, осигуряващи държавните политики в областта на опазването на здравето. Всичко това са задължения и разбирания за здравната специалност, доста разнообразни от бизнес-плановете на други лечебни заведения. Правим го поради убедеността си, че това е задачата на една болница и работещите в нея хора!

Самото слагане на университетска болница „ Света Анна “ – София на една повърхност с хора и структури, станали знак на комерсиалния интерес в опазването на здравето, за нас е обидно и неприемливо.

Ние нямаме потребност от подкрепи, с цел да потвърдим нуждата от съществуването и развиването си в границите на откритите условия и правила и не одобряваме името на болничното заведение да се намесва в разногласия за търговски или бизнес- ползи.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР