Университетска болница Лозенец“ и Българското дружество по планинска медицина организират

...
Университетска болница Лозенец“ и Българското дружество по планинска медицина организират
Коментари Харесай

УМБАЛ „Лозенец“ ще бъде домакин на Академия по планинска медицина

Университетска болница „ Лозенец “ и Българското сдружение по планинска медицина провеждат Академия по планинска медицина, оповестиха от лечебното заведение.  Събитието ще се организира на следващия ден в аулата на болничното заведение, а негов патрон е президентът на Република България Румен Радев.

Целта на самодейността е да стартира всеобщо образование по тази характерна тема, в това число и в Медицинския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. В някои европейски страни планинската медицина е независима здравна компетентност, а в доста страни в Европа е наложително лекарите на медицинските хеликоптери да бъдат сертифицирани и по планинска медицина, което дефинира и актуалността на тази проблематика.

Познанията по тази дисциплинираност са наложителни в подтекста на слагане на началото на Системата за въздушна здравна помощ (ХЕМС/HEMS) в България, показват уредниците.

В програмата на Академията са включени тематики като:

HEMS в България???, Специфика на медицинските действия при HEMS, История на планинската медицина, Инцидентна хипотермия, Поражения от ниски температури – измръзване, Поведение при лавинни произшествия, Зимен травматизъм, Координация сред Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и избавителните служби в Спешната планинска медицина и други.

Началото на събитието е от 9 часа, в аулата на УМБАЛ „ Лозенец “, ул. „ Козяк “ № 1. Организатор на проявата и водещ на научната полемика е доцент доктор Олег Чолаков, шеф на Клиниката по коремна хирургия и президент на Българското сдружение по планинска медицина.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР