Университети, предприятия и общини ще започнат да създават свои собствени

...
Университети, предприятия и общини ще започнат да създават свои собствени
Коментари Харесай

Дали няма да се „сбогуваме” с Wi-Fi?

Университети, предприятия и общини ще стартират да основават свои лични клетъчни мрежи от пето потомство, които ще заменят познатия безжичен стандарт

Има доста учредения да се счита, че новото потомство клетъчни 5G мрежи ще изместят Wi-Fi
(снимка: CC0 Public Domain)

След 10 години няма да ни би трябвало Wi-Fi. Това предвижда Азхар Хюсеин – основен изпълнителен шеф на IoT компанията Hanhaa. Той счита, че краят на Wi-Fi е близо, тъй като има вяра, че разпределянето на честотния набор скоро ще разреши на общини, университети, лечебни заведения и всевъзможни организации да си основават частни 5G клетъчни мрежи.

Удобството на тези мрежи, съгласно Хюсеин, ще накара фирмите да предпочетат клетъчните връзки пред Wi-Fi за връзката на своите IoT устройства. Тезата бе доказана от авторитетното издание IEEE Spectrum, което се готви през февруари да посвети няколко страници на тематиката „ Сбогом, Wi-Fi ”.

Според експертите, има много учредения да се мисли, че новото потомство клетъчни мрежи ще са желани пред Wi-Fi, макар подобренията на технологията напоследък. Малките, местни 5G мрежи имат причина да са желани за мрежи за ръководство на медицински устройства и произведения или пък системи от роботи, работещи навън – да вземем за пример за косене и разчистване на басейни.
още по тематиката
Дори сега доста устройства от вида „ интернет на нещата ” (IoT) са свързани посредством клетъчните мрежи, вместо с Wi-Fi, макар че попадат в обсега на задоволително Wi-Fi мрежи, споделя Зак Супала, основен изпълнителен шеф на Particle. Тази компания доставя IoT съставни елементи за компании с дребен опит в построяването на „ свързани ” артикули.

По думите на Супала, повече от половината от IoT устройствата в облака на Particle употребяват клетъчни връзки. Причината – фирмите избират клетъчни модули, тъй като са по-лесни за конфигуриране и бизнесът може по-добре да управлява „ потребителското преживяване ”.

Трудностите в настройването на не-компютърни устройства за работа с Wi-Fi мрежи е в основата на проблемите, които смущават потребителите, считат специалистите на IEEE Spectrum. Сдвояването е „ пословично мъчно ” при забележителна част от устройствата. Всъщност, съгласно експертите, едвам една трета от IoT устройствата могат да бъдат свързани към Wi-Fi мрежа от първи опит и то при съществуването на задоволително богата процедура у индивида, който се занимава с процедурата.

В блян да улеснят потребителите, Amazon и Гугъл към този момент имат лични процеси за ръководене на настройването от името на потребителя. Предполага се, че когато потребителите включат устройствата си, джаджите автоматизирано ще се оправят с присъединението към локалната Wi-Fi мрежа. Да, само че производителите на устройства би трябвало да възприемат и приложат стратегиите на Amazon и Гугъл и то поотделно. Това изисква ноу-хау, което някои компании нямат.

Надеждата е, че това може да се промени с появяването на стандарт за интелигентния дом, който може да опрости нещата. Засега обаче работата по него е в напълно ранен стадий. Подробностите са нищожни и решенията, които ще се разработят, могат да се появят най-рано в края на 2021 година, съгласно най-оптимистичната прогноза.

Засега обаче клетъчните връзки просто са по-лесни, споделя Хюсеин. Да, те костват повече, тъй като би трябвало да се конфигурира съответното съоръжение и да се заплаща абонамент за потреблението на клетъчната мрежа. Но Хюсеин чака, че тези разноски ще понижават и евентуално даже могат да изчезнат.

Очаква се в бъдеще университети, предприятия и общини да основават свои лични клетъчни мрежи от пето потомство. Някои производители на клетъчно съоръжение към този момент построяват уреди и тестват сходни частни мрежи във заводи и офиси.

Навярно тази смяна ще се случи последователно в границите на идващите 10 години, предвиждат експертите от IEEE Spectrum. Разбира се, Wi-Fi няма да изчезне напълно. Но дребните клетъчни мрежи вероятно ще заемат своето място в всекидневието ни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР