Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името

...
Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува сграда, носеща името
Коментари Харесай

Нарочиха и Уилям Гладстон за свързан с търговията с роби

Университетът в Ливърпул се съгласи да преименува постройка, носеща името на някогашния министър председател Уилям Гладстон, поради връзките му с търговията на плебеи, заяви БНР. Уилям Гладстон, който четири пъти е бил министър-председател на Англия и е прочут като огромен другар на българите за оказаната от него поддръжка при потушаването на Априлското въстание, е държал тирада в Народното събрание срещу премахването на робството, тъй като фамилията му е имало плебеи на плантациите в Карибския басейн.

Студенти от университета в Ливърпул желаеха в намерено писмо преименуването на постройката, тъй като, съгласно тях, „ по този начин ще бъде проявена взаимност с отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите “. Ръководството на университета отговори, че ще работи със студентите и личния състав за избиране на друго задоволително име на постройката. Студентите водят акция по въпроса от години с аргумента, че университетът не може да уважава хора, които са имали изгода от робството. Всичко това става след антирасистките митинги в града във връзка гибелта на Джордж Флойд в Америка и повалянето и хвърлянето в пристанището на Бристол на статуята на някогашния търговец на плебеи Едуард Колстън.

Междувременно кметството в Бристол извади от пристанището статуята на Колстън. Във Велкобритния обаче от ден на ден се ускорява акцията за премвахване на монументи, свързани с робството.

От кметството в Бристол оповестиха, че са извадили статуята по съображения за сигурност, тъй като пристанището е функциониращо. Статуята на Колстън от дълго време бе обект на разногласия поради предишното му, макар че той е дал доста за развиването на града. Училища и други здания, които носят името на Колстън, в този момент обмислят да го сменят.

Статуята на Колстън не е единствената „ жертва “ на антирасистката акция в страната.

Статуя на робовладелеца Робърт Мълиган, построил фамозните WestIndia докове в Лондон, също бе демонтирана.

Води се дейна акция за премахването на статуята на империалиста и създател на Британската Южноафриканска компания Сесил Роудс в колежа „ Ориел “ в Оксфорд.

А тази заран бе обявено, че локалните управляващи в южния английки град Пул ще отстранен скулптура на Робърт Баден-Пауъл, създател на скаутското придвижване, поради расистките му възгледи и поддръжката му за Хитлер и фашизма.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР