Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) провежда 17-ия си

...
Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) провежда 17-ия си
Коментари Харесай

УниБИТ провежда 17-ия си Международен пътуващ научен семинар в Кипър

Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) организира 17-ия си Международен пътуващ теоретичен семинар в Кипър.


Темата на трансформиралия се в традиция теоретичен конгрес е „ Съвременни измерения на европейското просветително и научно пространство. Българо-кипърски културни общувания “. Той се откри с публична гала през днешния ден в Университета в Кипър – University of Cyprus - UCY) в град Никозия в наличието на двамата ректори – проф. Ирена Петева и проф. Тасос Христофидес, ръководителя на Съвета на настоятелите на УниБИТ проф. Стоян Денчев, Н. Пр. господин Недялчо Данчев – дипломат на България в Кипър, господин Добрин Добрев Финиотис – шеф на Български културен център “Възраждане ”, в гр. Лимасол, Кипър.


Официалното разкриване и пленарната сесия на семинара се организираха в Университета в Кипър. Интересно научно известие, отдадено на „ Българо–кипърските дипломатически връзки “ показа проф. Боряна Бужашка. Доклад на тематика „ УниБИТ като страж на знанието “ бе показан от проф. Магдалена Гарванова, а „ Университетска младежка академия на знанието (УМЛАУЗ) като мост сред България и Кипър ” бе експозето на проф. Тереза Тренчева, зам.-председател на УМЛАУЗ и зам.-ректор на УниБИТ. госпожа Силвия Кукуниду, академични учител от UCY приказва за Библиотеката на Кипърския университет като център на знанието за Кипър и Близкия Изток. „ Поглед към България от Кипър: вероятности на просвета, дипломация и сигурност “ пък бе отчетът на доктор Ламброс Каулас, от специфичния преподавателски състав (Образование на полицията Кадети / Полицаи) на Кипърския университет.


По традиция Семинарът е почитан от високопоставени персони в народен и интернационален проект. Тази година приветствени адреси бяха получени от Г-н Иван Демерджиев – заместител министър-председател и министър на вътрешните работи, проф. Сашо Пенов – министър на образованието и науката, господин Иван Кондов - министър на външните работи, почетния професор доктор Красимира Александрова – шеф на Национална библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “, доцент Анета Дончева – ръководител на Българска библиотечна и осведомителна асоциация, госпожа Ирена Тодорова – изпълнителен шеф на Регионалния център за нематериално културно завещание на ЮНЕСКО и маестро Найден Тодоров – министър на културата.


От българска страна участниците в 17-ия пътуващ семинар са 42 представители на академичната общественост на УниБИТ. Целта на форума е да се реализира непосредствена връзка с Кипърските просветителни, научни и културни среди и да се разпространява и задълбочи връзката сред българските и кипърските интелектуалци. 


Заседанията по секции не престават и на 31 май в кокетната постройка на Професионалните съюзи на гр. Лимасол и Българския културен център „ Възраждане “ с ръководител един заслужен и патриотичен българин – господин Добрин Добрев-Финиотис.

 

За форума са готови 28 отчета, разпределени в 4 секции: „ Библиотекознание, обществени връзки и познание “, „ Културно-историческо завещание “, „ Информационни технологии и информатика “ и „ Сигурност и защита “.


Темите, които изследват учените от България и Кипър и показват пред сътрудниците си от тази островна страна, са свързани както с библиотекознанието, обществените връзки и науките за информирането, по този начин и с изследователската и научна инвентаризация в електронна среда и запазване и разпространение на културното завещание. Не са подминати и православните празници като част от културното завещание на Кипър. Публичността и прозрачността на информацията е съчетана с тематики като потребление на нововъведения, основани на изкуствен интелект, въздействие на слънчевата интензивност върху живота на земята, образуване, развиване и приложение на смесената действителност.

 

Особено внимание е отделено на проучвания, свързани разбор на резултатите на мобилни устройства върху активността на човешкия мозък. Очаква се задълбочена полемика по проблемите на интелектуалната благосъстоятелност и медиите. Интерес за учените в региона на сигурността ще бъде и тематиката за турско-гръцките несъгласия и тяхното отражение върху национална сигурност на страните от Западните Балкани и стабилността на Обединена Европа. Всички отчети са издадени в сборника на форума „ Съвременни измерения на европейското просветително и научно пространство. Българо-кипърски културни общувания “ – 17-то издание.


В рамките на форума УниБИТ ще подпише меморандум за съдействие с Българския културен център на Лимасол „ Възраждане “, за създаване на постоянна връзка на българската диаспора в Кипър и уважаваната българска просветителна институция. В Центъра ще бъде подредена представителна галерия, отдадена на делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, с сбирка от определени броеве на вестник „ За буквите – О писменехь “ – неповторимия Кирило-Методиевски сборник, издание на УниБИТ.


Представителите на УниБИТ възнамеряват да посетят и няколко български учебни заведения в Кипър и да подарят на техните ученици книги и специфичния брой на неповторимото българско издание „ За Буквите – О Писменехь “ на български, британски, съветски и френски езици.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР