Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) отбеляза Деня на

...
Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) отбеляза Деня на
Коментари Харесай

УниБИТ отбеляза Деня на народните будители с научна конференция и награди „Акад. Сендов“

Университетът по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) означи Деня на националните будители с национална научна конференция с интернационално присъединяване „ Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век “ и гала „ Национална премия на името на акад. Благовест Сендов “ в Националната библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “, оповестиха от висшето учебно заведение.

В ранната заран на 1 ноември стълбите на Националната библиотека бяха украсени с буквите УНИБИТ, иконата на светите братя Кирил и Методий и надслова „ Да учиш в България е влиятелно! “, церемониалност придаваше духовият оркестър на Академията на Министерство на вътрешните работи с диригент Александър Иванов. Студенти на УниБИТ раздаваха специфичното издание на Кирилометодиевския вестник „ За буквите – О писменехь “ пред паметника на светите братя и пред президентството, споделиха от екипа на УниБИТ.

Фоайето на Националната библиотека, където е първият дом на УниБИТ преди повече от 70 години, посрещна участниците и гостите на XXI национална научна конференция с интернационално присъединяване „ Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век “. Форумът тази година бе отдаден на 200-годишнината от рождението на Найден Геров, надлежно и двата пленарни отчета „ Културно-историческо завещание на Найден Геров “ на гл. ас. доктор Андриана Спасова от Института за литература на Българска академия на науките и „ Възрожденски книжовни направления – Найден Геров “ на Мария Узунова, докторант в УниБИТ.

За пети път на 1 ноември УниБИТ връчи Национална премия за принос в образованието и науката на името на видния български академични учител, академик и държавник проф. Благовест Сендов, учен на Българска академия на науките, оповестиха от висшето учебно заведение. Церемонията води проф. д.ик.н. Стоян Денчев, ръководител на Съвета на настоятелите на УниБИТ. Наградите „ Сендов “ връчи министърът на образованието и науката проф. доктор Галин Цоков.

В категорията „ Учител “ бе почетен господин Милко Багдасаров, шеф на най-голямото учебно заведение в Южна България – Средно учебно заведение „ П. Р. Славейков “ в Кърджали. Той получи огърлие с лика на проф. Сендов, грамота и часовник Ришельо от министър Цоков и ректора на УниБИТ проф. дн Ирена Петева. „ Огромна горделивост е фактът, че получавам премия на името на моя идол и престиж за генерации – акад. Сендов, почит към всички Вас будители през днешния ден тук, и особено благодаря на проф. Стоян Денчев, който се разноски в Швейцария с шапка на нашата гимназия “, бяха част от благодарствените думи на господин Багдасаров.

В категория „ Университетски учител “ премията получи египтологът проф. дн Сергей Игнатов. „ Благодаря! Странно е да получа тази премия, тъй като не съм математик. Но я одобрявам, тъй като акад. Сендов, с изключение на надарен академик, беше модернизатор. Имаме доста работа, с цел да създадем работата на учения влиятелна, би трябвало да поддържаме филантропичното познание, изкуството, с цел да облагородяваме душите на младежите, и обществените науки, изключително логиката на психиката “, очерта бъдещето на научния свят в благодарственото си слово проф. Игнатов.

Със специфичната премия за повсеместен принос „ Акад. Благовест Сендов “ бе удостоена Янка Такева, ръководител на Съюза на българските учители. „ Не можем да бъдем безчувствени, вървейки по пътеката на новото просвещение на Найден Геров и Неофит Рилски. Всеки би трябвало да обича своя жанр и език, с цел да я има България. Ние, българските учители, сътворяваме положителни хора, които да продължат делото, само че би трябвало да имаме повече съидейници като хората от УниБИТ, които се грижат за духовността в XXI век “, сподели Такева от трибуната.

Акад. Сендов беше визионер, направи гражданска война в българското обучение, ние сме в дълг на неговото дело и хората от 80-те години на предишния век, акцентира министър Цоков.

На 1 ноември УниБИТ удостои с почетната купа „ Доктор хонорис идея “ Карен Алексанян, основател на „ Двор на кирилицата “ в град Плиска. Регалиите на оценката – огърлието, тогата и почетната тапия му бяха връчени от ректора проф. дн Ирена Петева. „ Днес сме дружно, обединени посредством просвета, изкуство, просвета. Това е самопризнание и респект! Това е памет за учителите, които през епохи на иго и рецесии приказваха и пишеха на български език! “, сподели лауреатът.

Директорът на НБКМ доцент Красимира Александрова цитира Вазовите думи: „ Не се гаси туй, що не гасне “ и прикани да съхраним духовността в актуалните измерения на модерността на XXI век, с цел да продължи българската нация “.

Празникът на УниБИТ продължи в следобедните часове в 5 научни сесии, в които участваха 80 учени с 60 отчета. Гости на тържеството на университета бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, Негово Преосвещенство Тивериополски свещеник Тихон, посланикът на ОАЕ в България Султан Рашид Алкайтуб Алиуайми, косовският народен представител доктор Насер Ругова, проф. Берат Акифи, скулпторът Вежди Рашидов, началникът на Регионално ръководство на образованието – Пловдив инж. Иванка Киркова, инж. Таня Михайлова, шеф на Професионална гимназия по прецизна техника и оптика „ Н. В. Ломоносов “, Иван Тенев, доктор Кана Примова, проф. доктор Лазар Груев, някогашен ръководител на Върховния касационен съд, проф. доктор Янаки Стоилов, парламентарен арбитър, господин Красимир Влахов и други, показват уредниците. Вечерта в зала „ Тържествена “ бе открита галерия „ Красотата на православния дух: скъпи старопечатни книги и гравюри от библиотеката на Рилския манастир “, която ще украсява университета до края на месеца.

В рамките на този ден проф. д.ик.н. Стоян Денчев получи званието „ Следовник на националните будители “, присъдено му от Съюза на националните читалища на публична гала в Националната библиотека, дружно с ректорите на Стопанска академия „ Д. А. Ценов “-Свищов проф. Марияна Божинова и на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. Димитър Димитров, журналистката Венелина Гочева, поета Боян Ангелов, артиста Любен Чаталов и артиста Орлин Горанов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР