Университетът на Санио, Беневенто, Италия, ще преподава банково счетоводство по

...
Университетът на Санио, Беневенто, Италия, ще преподава банково счетоводство по
Коментари Харесай

В родината на счетоводството Италия преподават банково счетоводство по учебник на УНСС

Университетът на Санио, Беневенто, Италия, ще преподава банково счетоводство по англоезичния учебник на проф. доктор Стоян Стоянов, проф. доктор Даниела Фесчиян и доцент доктор Лилия Рангелова, преподаватели в УНСС.

По молба на проф. Гуидо Миаджо, учител по счетоводство в Университет на Санио, и проф. Биаджо Симонети, институционален координатор на стратегия „ Еразъм+ ", катедра „ Счетоводство и разбор " подари учебници за англоезичните курсове на университета, с цел да могат да се образоват студентите им по тази фундаментална счетоводна дисциплинираност.

Новоизбраният началник на катедрата проф. Даниела Фесчиян връчи дарението на ректора проф. доктор Димитър Димитров и посредством доцент доктор Камелия Асенова, шеф на Университетския център за подвижност на студенти и преподаватели и институционален координатор на УНСС по стратегия „ Еразъм+ ", то ще доближи до родината на счетоводството - Италия.

„ Не помня да сме имали различен сходен случай ", означи проф. Димитров. Той напомни, че един от главните цели на новия му мандат (декември 2023 - декември 2027) е точно интернационализацията на образованието. „ Радвам се, че образците за научна и просветителна синергия стартират безусловно с първите дни на новата година. Катедрата има доста развито направление „ Счетоводство на банките и обществения бранш ", в което са преподавали ненадминати учени в счетоводната просвета, какъвто беше проф. Коста Пергелов, след него проф. Стоян Стоянов, проф. Фесчиян, която пое управлението на направлението от проф. Стоянов, неин теоретичен началник ", означи ректорът.

„ През лятото на 2023 година доцент доктор Камелия Асенова, шеф на Университетския център за подвижност на студенти и преподаватели, ни осведоми за визитата на проф. Гуидо Миаджо. С проф. доктор Снежана Башева трябваше бързо да организираме обмяна на опит, да забележим кои са допирателните ни точки, с цел да се построи тактика за следващо пускане на взаимна стратегия сред двата университета. Катедрата се включи доста интензивно в диалозите с професора и в един от тях му подарихме нашия учебник по банково счетоводство на британски език, публикуван от Университетското издателство още през 2012 година Това е и първият български учебник по дисциплината на британски език. Използвахме го при стартирането на пилотния план на бакалавърската ни стратегия „ Финанси и счетоводство на британски език " през 2015 година, с която доста се гордеем и която, съгласно мен, е най-ценният резултат от работата ми като заместник-декан на Финансово-счетоводния факултет при деканството на проф. доктор Огнян Симеонов ", описа проф. Фесчиян.

Проф. Гуидо Миаджо остава мощно впечатлен от това, че УНСС преди повече от 10 е стартирал бакалавърска стратегия по финанси и счетоводство на британски език и споделя, че в техния университет не разполагат с учебник на британски език по тази фундаментална дисциплинираност „ Банково счетоводство ".

„ Този факт ни накара да се почувстваме горди. В Италия, родината на счетоводството и първите банки, да се преподава счетоводство на банките по учебник на български преподаватели е голямо самопризнание ", означи проф. Фесчиян.

По покана на проф. Биаджо Симонети, институционален координатор по „ Еразъм+ ", проф. доктор Даниела Фесчиян и проф. доктор Снежана Башева през месец май 2024 година ще посетят Университета на Санио, с цел да уточнят детайлите по стартирането на пилотния план на двустранно акредитираната бакалавърска стратегия „ Финанси и счетоводство на британски език " на Университета Санио, Беневенто, Италия и УНСС. Предвижда се приоритет на тази стратегия да бъде привличането на италиански студенти и даването на благоприятни условия на студентите от УНСС да почерпят от италианския опит.

„ Смятам, че най-старата и авторитетна катедра по счетоводство в България - 104-годишната катедра „ Счетоводство и разбор " при УНСС, заслужава това високо самопризнание и то е резултата от екипната безрезервност и последователност на всички генерации учени, преподавали в нея. Както споделяше проф. Пергелов, „ когато стъпваш върху раменете на колоси, виждаш надалеко ", напомни проф. Фесчиян.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР