Университетът Ал Азхар в Кайро - високо уважавана институция на

...
Университетът Ал Азхар в Кайро - високо уважавана институция на
Коментари Харесай

Ислямски университет обяви сексуалния тормоз за грях

Университетът Ал Азхар в Кайро - високо уважавана институция на сунитския ислям, осъди всички форми на полов тормоз, дефинира ги като грях и прикани египетските управляващи да вземат ограничения, съобщи Франс прес.

В изказване на Ал Азхар се осъждат " неразрешените дейности и асоциалното държание ". Институцията декларира, че сходни дейности са грях.

" Криминализирането на издевателството би трябвало да бъде цялостно ", прибавя Ал Азхар и акцентира, че държанието на дамите не може никога да оправдае сходно действие, което е " посягане против достолепието и свободите на дамата ".

Според оповестено през 2017 година изследване на Организация на обединените нации, към 60 на 100 от дамите в Египет са ставали жертви на полов тормоз. Те се сблъскват всеки ден с неприлични забележки и опипване. Според същото изследване три четвърти от мъжете приписват тези дейности на облеклото на дамата.

Въпросът за издевателството се озова в публичното пространство скоро след протеста през януари 2011 година, който докара до рухването на някогашния египетски президент Хосни Мубарак. Тогава бяха проведени доброволчески групи за отбрана на дамите от групови набези при митингите, изключително на площад " Тахрир ", станал център на придвижването против Мубарак. По стените в центъра на Кайро се появиха графити срещу половия тормоз и през февруари 2013 година дами излязоха на митинг. През юни 2014 година беше признат закон, криминализиращ половия тормоз.

В оповестеното през вчерашния ден изказване Ал Азхар осъжда разпространяването на деянията на полов тормоз напоследък, за което оповестяват медиите и обществените мрежи. Институцията прикани управляващите да задействат законите за наказване на причинителите на сходни действия и прикани медиите и неправителствените организации да се активизират за битка с това събитие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР