Университет на МелбърнАвстралийски изследователи най-накрая успяха да уловят рядък гигантски

...
Университет на МелбърнАвстралийски изследователи най-накрая успяха да уловят рядък гигантски
Коментари Харесай

Заснеха за първи път най-мистериозното животно на земята

Университет на Мелбърн

Австралийски откриватели най-сетне съумяха да уловят необичаен великански плъх на камера за първи път.

Нарича се Uromys vika и се среща единствено на дребния остров Вангуну на Соломоновите острови, на 1243 благи (2000 км) североизточно от Австралия.

Това е едно от най-мистериозните животни на земята.

Освен това евентуално наподобява доста друго от всеки плъх, който сте виждали преди.

Гризачът е дълъг 45 см - до четири пъти по-голям от междинния градски плъх - което го прави по-голям от някои кучета и котки, съобщи Би Би Си.

Свръхголемият плъх живее по дърветата и може да дъвче кокосови орехи и ядки с острите си зъби.

Плъховете също са известни с това, че са доста срамежливи към хората и са толкоз сложни за намиране, че дълго време по-голямата част от света даже не е знаела за съществуването на типа.

Едва откакто едно беше открито мъртво през 2015 година, откривателите започнаха да го изследват повече и публично го идентифицираха като тип през 2017 година

Кевин Сесе от Националния университет на Соломоновите острови сподели, че локалните хора от Вангуну са помогнали на откривателите да намерят и снимат животното.

Местната общественост от дълго време настояваше, че типовете живеят в техните гори, само че в никакъв случай преди не са били научно документирани.

Познанията на групата за Uromys vika дадоха на екипа доста по-добра визия къде да търсят и те използваха маслени лампи, ароматизирани със сусамово масло, с цел да привлекат плъховете.

След като плъховете се виждаха, те съумяха да употребяват нощни полеви камери, с цел да създадат общо 95 изображения, които демонстрират четири плъха.

Мамологът от университета в Мелбърн Тайрън Лавери сподели: „ Да работиш толкоз настойчиво и да работиш с хора с обичайни знания, това беше голяма премия и да назовеш тип е много особено. “

Защо тези великански плъхове са толкоз значими?

Д-р Лавъри сподели, че съгласно него по-малко от 100 плъха са към момента живи и в този момент те са изброени като сериозно застрашени заради сечта в техните горски местообитания.

Надяваме се, че научаването на повече за този тип може да помогне за по-добрата им отбрана в бъдеще.

Плъховете живеят в първичните гори на Zaira, област, принадлежаща на локалното племе Dokoso, само че където доста дървета са изсечени.

В отчета доктор Lavery сподели: „ Надяваме се, че тези изображения ще поддържат напъните за попречване на изгубването на този заплашен тип и ще спомогнат за възстановяване на неговия природозащитен статус. “
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР