United Group - собственик на Vivacom и на Нова Броудкастинг

...
United Group - собственик на Vivacom и на Нова Броудкастинг
Коментари Харесай

United Group обяви поглъщането на Булсатком от Vivacom

United Group - притежател на Vivacom и на " Нова Броудкастинг Груп ", разгласи, че е завършила придобиването на телевизионния и интернет снабдител " Булсатком ".

Сделката раздруса българския телеком бранш, тъй като касае две от водещите компании по брой телевизионни клиенти у нас, а също така визира достъпа до интернет на голяма част от семействата. Макар и оповестена като финализирана, тя занапред ще бъде обект и на разногласия в съда.

Какво се случи?

" Булсатком " дълги години доминираше като снабдител на сателитна цифрова ТВ, а също така посредством придобивания и лични вложения стартира да предлага интернет в доста от огромните градове у нас. Няколко амбициозни, само че несполучливи плана като изстрелването на личен сателит и построяването на мобилна мрежа доведоха компанията до финансови проблеми.
 Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване на договорката за
Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочено изследване на договорката за " Булсатком "

bTV видяха екзистенциален риск в желанието на United Group да придобие доставчика

Така в края на 2022 година тя беше закупена от Спас Русев (бивш притежател на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а по-късно инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за " пълзящо " придобиване на водещия по това време ефирен снабдител у нас - изказване, което актуалният покупател отхвърляше. В последна сметка, обаче, на 9 ноември 2023 година United Group публично разгласи желанието си да купи " Булсатком ".
 United Group: Смятаме, че
United Group: Смятаме, че " Булсатком " съвършено се вписва в нашата българска история

Групата набра облигационно финансиране в размер на 1,73 милиарда евро

То беше подпечатано с решение на Комисия за защита на конкуренцията, съгласно чието задълбочено проучеане в бранша конкуренцията в телевизионния бранш и при доставката на интернет ще остане задоволително мощна и след договорката и няма да се появи състезател с над 60-процентов пазарен дял. Решението на антимонополния орган беше с авансово осъществяване.

Приключена ли е договорката?

Съобщението на United Group идва откакто Административен съд - София област не одобри причините на наранени в проблема страни за това, че сливането не би трябвало да става факт преди обжалване всъщност. Срокът за него е 14-дневен и стартира да тече с публикуването на решението на Комисията за защита на конкуренцията на 15 февруари, т.е. още не е изминал.
 На фона на кавги: Комисия за защита на конкуренцията даде
Комисия за защита на конкуренцията даде " Булсатком " на United Group (ОБЗОР)

Решението в интерес на притежателя на Vivacom пристигна след " спринтьорски " разбор на телеком пазара

По информация на Money.bg A1 България, Yettel и bTV Media Group са подхванали съответни стъпки да се борят против договорката в съда или следва да го създадат.

На фона на това, основният изпълнителен шеф на Vivacom Николай Андреев на 23 февруари е вписан като шеф на " Булсатком " в Търговския указател, а в прессъобщението е показан като " основен изпълнителен шеф на Vivacom и Булсатком ".
 Две седмици по-късно: Комисия за защита на конкуренцията изясни за какво пуска договорката за
Две седмици по-късно: Комисия за защита на конкуренцията изясни за какво пуска договорката за " Булсатком "

Според антимонополния орган в бранша ще има задоволително конкуренция и след сделката

" Успешното привършване на придобиването на Булсатком е добра вест за потребителите на мощно фрагментирания пазар в този бранш в България ", е представен в текста да разяснява той.

Изпълнителният шеф на United Group Виктория Боклаг разяснява договорката по този начин: " Тази стъпка ще ни разреши да подтикваме по-нататъшния напредък на този значим пазар и ще разреши ускорение на нововъведенията в района. Това придобиване добавя нашето портфолио и има ясни изгоди за актуалните и бъдещи клиенти в България ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР