Unit-e, творение на американски изследователи, може да обработва до 10

...
Unit-e, творение на американски изследователи, може да обработва до 10
Коментари Харесай

Нова криптовалута е хиляда пъти по-бърза от биткойн

Unit-e, създание на американски откриватели, може да обработва до 10 хиляди транзакции в секунда, в съпоставяне със единствено 7 транзакции при биткойн

Доминацията на биткойн е под опасност от появяването на новата криптовалута Unity-e (източник: CCO Public Domain)

Американски учени сътвориха нова криптовалута, която, съгласно изказванията им, работи над хиляда пъти по-бързо от биткойн – най-популярната сега криптовалута. „ Убиецът “ на биткойн се назовава Unit-e и е дело на екип от Масачузетския софтуерен институт (MIT), Станфорд и Калифорнийския университет, Бъркли.

Проектът Unit-e се финансира от нестопанската организация Distributed Technology Research (DTR), в която влизат представители на седем съществени университета в Съединени американски щати, заяви Блумбърг. Новата криптовалута е първата самодейност на DTR, която се поддържа също и от капиталовия блокчейн-фонд Pantera Capital.

Виртуалната валута Unit-e превъзхожда биткойн, етериум и останалите настоящи криптовалути. Нейните основатели са съумели да решат задачата за реализиране на висока скорост на работа на системата. Мрежата Unit-e може да обработва до 10 хиляди транзакции в секунда.

За съпоставяне, мрежата на биткойн обработва 7 транзакции в секунда, което я прави една от най-бавните в своя сегмент. Системата на Етериум доближава 30 транзакции в секунда. С други думи, настоящите криптовалути отстъпват мощно по бързодействие на обичайните платежни системи – Visa, да вземем за пример, обработва 1700 транзакции в секунда.
още по тематиката
Бавната работа на биткойн, в частност, е резултат от в началото заложените в системата софтуерни особености, включително ограничавания за оптималния размер и скоростта за основаване на нови блокове.

Авторите на плана Unit-e са решили казуса с мащабируемостта и са разгласили рекомендации за възстановяване на мрежите за криптовалути, които могат да се употребяват от останалите разработчици за рационализиране на настоящите криптовалути.

Играчите на пазара за криптовалути добре схващат проблемите на своите планове. През 2018 година за биткойн беше основан протоколът Lightning Network, който отстрани нуждата от предпазване в блокчейна на информацията за всяка транзакция. Алгоритъмът мина сполучливи тествания през декември, като обработи данни, постъпващи по над 18 хиляди платежни канала, на стойност 2 млн. $.

Ethereum Foundation, разработчик на едноименната криптовалута, също търси способи за решение на казуса с мащабируемостта. По-рано този месец фондацията започва стратегия за финансиране на планове от външни разработчици, които да ускорят мрежата. В рамките на програмата ще бъдат отпускани грантове в размер от 50 хиляди до 1 млн. $.

Въпреки появяването на многообещаващия план Unit-e и опитите за осъвременяване на съществуващите системи за транзакции, пазарът на криптовалути продължава да затъва на фона на възходящо съмнение измежду огромните вложители. Биткойн, главната криптовалута, „ излетя “ до 20 хиляди $ през декември 2017 година, само че предходната година претърпя голям срив и завлече надолу и останалите криптовалути. Към момента курсът на биткойн се колебае към 3700 $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР