Унищожителни градушки поразиха Централна Европа. През последното денонощие бедствието удари

...
Унищожителни градушки поразиха Централна Европа. През последното денонощие бедствието удари
Коментари Харесай

Градушка с размер на портокал порази Централна Европа ВИДЕО

Унищожителни градушки поразиха Централна Европа . През последното денонощие злополучие то удари региони на Полша , Словения и Хърватия .

Градушка с размер на портокал удари южните елементи на Словения нощес, причинявайки обилни вреди.

Словенският народен незабавен център заяви, че са нанесени обилни вреди в Кочеве и Черномел, както и в Рибница и Кудрезица, предава БГНЕС.

Според медиите в Любляна, 79 пожарни бригади са помагали на локалното население в засегнатите региони.

Ден по-рано пострада и региона Бавария в Германия. На доста места частите лед бяха колкото топка за тенис. Има данни за съществени вреди по здания и коли

Няма информация за потърпевши хора няма.

Полша също сложи връх в рисковите феномени през последните 48 часа с гигантска градушка , оповестява Европейстака лаборатория за рисково време. Зърната, паднали в региона на Горзов Виелкополски, Западна Полша , са с диаметър 12 сантиметра. Градушка та от 11 юни е най-голямата, публично записана в страната.

От началото на систематичните наблюдения и измервания на рисковото време в Европа са регистрирани общо 91 стихии с великански градушки, обобщават от лабораторията. Валежите с “гигантски ” ледени топчета са 0,38 % от общия брой на градушките.

Валежите от последните два дни обаче не съумяха да разбият европейските върхове, сложени в Западна Румъния през 2016 година с диаметър на градовите зърна 15 сантиметра и в Югозападна Германия, където ледените парчета бяха с диаметър 14,6 см.

Гигантските градушки са редки, само че извънредно рискови. Причиняват колосални материални вреди и могат да убият животни и хора. За да се образува едра градушка купесто-дъждовните облаци нормално са обширни, високи и с мощен прогресивен поток. Така градовите зърна се задържат във височина при ниски температури и нарастват. При полета надолу едно зърно с диаметър 5-6 сантиметра развива скорост от над 100 км/ч.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР