Унищожаването на овце и кози ще продължи до пълното премахване

...
Унищожаването на овце и кози ще продължи до пълното премахване
Коментари Харесай

Стопаните на унищожените животни от Шарково може да получат нови

Унищожаването на овце и кози ще продължи до цялостното унищожаване на вируса на чума по добитъка. Според ветеринарите това значи очистване на към 30 000 животни. Земеделският министър отиде в засегнатите села по повеля на премиера. Румен Порожанов даде обещание оптимално високи компенсации, има вид и за обезщетяване с животни. Засега няма нови огнища на болестта.

 © Българска телеграфна агенция
И през днешния ден животновъдите от Шарково пробваха да попречат на ветеринарите да влязат в стопанствата им. В ранния следобяд напрежението се нагнети и се стигна до конфликт с полицията.
Румяна Щерева, животновъд: Протестираме да спрат това ликвидиране. Тия лекари, ветеринарните, като са завършвали ветеринарна медицина техните учители са ги възпитали да лекуват животните, не да ги вършат убийци. Не желаеме парите им. Тия пари ще ги дадем на господин Порожанов, които ни ги изплатят след 6 месеца карантинния период той да ни възвърне бройките.Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: За тези хора това не е бизнес, това е метод на живот. Ти убиваш поминъка му. Румен Порожанов, министър на земеделието: Поемам уговорката, когато, за това обаче и ветеринарите и другите, всички би трябвало да свършим бързо работата, тъй че сега, в който има биосигурност във вашето село и в другото, те са 3 села, да осигурим животни със стада. Стада, каквито сте имали или аналогични на аналогична стойност.
Според ветеринарите заплахата от разпространяване на рисковата болест е огромна. Затова би трябвало да бъдат умъртвени всичките към 30 000 животни в три километровата зона към огнищата.

Дамян Илиев, изпълнителен шеф на БАБХ: Трябва да създадем всичко това, че да опазим страната. Трябва да създадем по този начин, че с тези ограничения да останем в рестрикции стопански до нова година.

В понеделник стартира изплащането на компенсациите в първото село с умъртвени животни - Воден. Животновъдите ще получат препарати, с цел да дезинфекцират стопанствата си.

Животновъди от цялата страна ще дарят овце на фермерите от Ямболско. Председателят на една от овцевъдните организации прикани всички в бранша да поддържат акцията с колкото животни могат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР