Уникредит Булбанк стана първата българска банка с над 20 млрд.

...
Уникредит Булбанк стана първата българска банка с над 20 млрд.
Коментари Харесай

Инерцията на силната 2018 г.

Уникредит Булбанк стана първата българска банка с над 20 милиарда лева активи, откакто порасна със 730 млн. лева през първите три месеца на 2019 година

© Цветелина Белутова - Банковият бранш продължава със постоянните си резултати и през първото тримесечие на 2019 г.- Основното терзание е бързият растеж, изключително при заемите за домакинства- Най-големият губещ е Инвестбанк, която получи сериозен репутационен удар около намесването й в скандал с пране на пари от Венецуела След изпълнената с върхове 2018 година банките стартират със солидно показване и в първото тримесечие на 2019 година Ръстове и усъвършенствания се виждат по съвсем всички основни индикатори за бранша, движени от продължаващото, въпреки и забавящо се, раздвижване в стопанската система. Сумарният резултат от всичко това е 309 млн. лева облага - с към 40 млн. лева повече от постигнатата година по-рано. При това към този момент, без тя очевидно да е подклаждана от еднократни резултати.

Всъщност главните терзания на равнище система при регистрираните данни от началото на годината са по-скоро за несъразмерни растежи и прегряване, изключително при кредитирането на дребно. Под натиска на свръхликвидността и негативните лихви и доходности банките са подтиквани да залагат на нападателни тактики, а конкуренцията ги принуждава да занижават стандартите си и изпилява и маржовете им. От повече от година и банкери, и Българска народна банка сигнализират за трупането на опасности по тази линия, които при последваща рецесия могат да доведат до внезапни загуби.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А на самостоятелно равнище огромният губещ през тримесечието е Инвестбанк, която страда от мощен отлив на корпоративни клиенти. Тя понесе огромен репутационен удар около намесването на името й в обвинявания за пране на венецуелски пари през нейни сметки.

Печалба по всички параграфи

Реално всички съществени пера, формиращи финансовия резултат в бранша, се усъвършенстват. Основният приходоизточник за банките - чистият лихвен приход, е 685 млн. лева, или към 33 млн. лева на равнището отпреди година. Тук би трябвало да се означи, че по отношение на първото тримесечие на 2018 година има една спомагателна банка - клонът на BNP Paribas Personal Finance (която допреди това оперираше посредством небанково дружество). Но даже и да се отстрани тя от сметките, има към 2.5% растеж на чистия лихвен приход. Нетният приход от такси също прибавя към 20 млн. лева до равнище 265 млн. лева

Аналогичен резултат върху резултата имат и по-ниските разноски за амортизация, които спадат от 106 на 86 млн. лева Това е продължение на към този момент устойчива наклонност по почистване на балансите на банките от неприятните заеми в завещание на предходната рецесия, съчетано и с положителната обстановка сега. По-изненадващ е спадът при административните разноски с съвсем 15 млн. лева - до момента за бранша те се покачваха най-много поради общия растеж на заплатите в стопанската система. Възможно е резултатите от консолидацията в бранша и икономиите от мащаба и дигитализацията да стартират да дават резултат, въпреки и от едно тримесечие да е рано за заключения.

Най-голямата облага за първото тримесечие регистрира ДСК - 66.5 млн. лева, като петте най-големи банки сумарно дават отговор за 60% от финансовия резултат в бранша. Показателно е и че от 25-те кредитни институции в статистиката на Българска народна банка едвам две регистрират загуба, като те несъмнено не са измежду редовно значимите. Това са една от най-малките на пазара - Токуда банк, и вторият клон на групата BNP Paribas в България, занимаващ се с корпоративно банкиране.

Първата двайсетмилиардна банка

Активите на равнище система са с двуцифрен годишен растеж за пръв път от над 10 години - 10.8% до 108.2 милиарда лева Тук с изключение на упоменатия резултат BNP Paribas има и още един: двойно преброяване в резултат на придобиването на Експресбанк от ДСК. В салдото на последната инвестицията в дъщерни сдружения скача до над 1.1 милиарда лева след договорката. При елиминирането на тези необикновени събития растежът пада леко, само че остава на внушителното равнище от към 9%.

Друг реализиран връх е първата българска банка с балансово число над 20 милиарда лева - Уникредит Булбанк е минал тази граница. Лидерът на пазара е добавил 730 млн. лева към активите си единствено в границите на тримесечието.

Повечето от другите огромни банки с задгранични централи също порастват с ритъм от порядъка на 3-4% през тримесечието и по този начин действително не се стига до съвсем никакви разбърквания в класацията по мярка. Най-високо разположеното разбъркване е за 13-ото място, което Инвестбанк губи за сметка на Общинска банка.

Бягството на бизнеса от Инвестбанк

Най-драматичните разбърквания се виждат точно в салдото на следената от Петя Славова банка. Привлечените средства от компании понижават за тримесечието с над 170 млн. лева, или съвсем 40%. През февруари Инвестбанк се снабди с инспекция от ДАНС по сигнал от Съединени американски щати за прехвърляния от държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) по адвокатска сметка в нея. Освен това банката сега минава и през обзор на качеството на активите и стрес тест от ЕЦБ, откакто през 2016 година беше измежду институциите с най-вече открити пропуски при аналогичната инспекция от Българска народна банка.

Не е ясно дали този огромен спад се дължи на терзания в други клиенти на Инвестбанк или на счетоводно отписване на блокираните по венецуелската сметка суми, които по разнообразни източници са били от порядъка на 60 - 80 млн. $. Донякъде отливът на частни клиенти е обезщетен с над 60 млн. лева новопривлечени средства от бранш " Държавно ръководство ". Същевременно обаче банката губи освен корпоративни инвеститори, а и кредитополучатели - за тримесечието кредитният й портфейл се е свил с 65 млн. лева (близо 10%) до под 600 млн. лева А на годишна база спадът е 140 млн. лева (19%).

В резултат на тези трансформации банката губи основни доходи както от лихви, по този начин и от такси, като финансовият й резултат се свива фрапантно с над 80% по отношение на регистрирания януари - март 2018 година, само че остава позитивен - 587 хиляди лева

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Кой пораства и кой се свива

Данните на Българска народна банка демонстрират продължаващ растеж в кредитирането през първото тримесечие на 2019 година както при нефинансовите предприятия - с 505 млн. лева (1.4%), по този начин и при семейства - с 346 млн. лева (1.6%). По отношение на компаниите най-голямо нарастване има при държавната ББР - 160 млн. лева, която продължава да завзема позиции при огромните корпоративни клиенти. Реално към половината от тази сума за нея се дължи на една договорка - финансирането на реструктурирането на автобусните колоси " Юнион Ивкони " и " Груп плюс " под шапката на новия им притежател " Транспект ". В началото на годината банката е изкупила и отговорности на " Булсатком " за десетки милиони левове. Извън ББР най-големи нараствания има при Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк и Пощенска банка. Най-голямо стесняване се следи пък при Експресбанк - 134 млн. лева То е до известна степен предстоящо поради промяната в собствеността на банката, която от френската Societe Generale мина в групата на унгарската OTP Group, а с това изгуби и няколко степени от рейтинга си.

При семействата най-големи растежи от по над 100 млн. лева регистрират ДСК и Райфайзенбанк. Любопитно е, че Пощенска има по-голям растеж при жилищните заеми - 145 млн. лева, и още 29 млн. лева при потребителските, който обаче поради по-слабото повишаване при общо заемите за семейства (55 млн. лева.) евентуално се дължи на счетоводно рекласифициране в нейните портфейли. Най-голям спад при заемите за семейства регистрира ББР, което се дължи на разплащането на подготвени обекти по програмата за гратис саниране на блокове, което се обслужваше през държавната банка.

В процентно изражение най-агресивни растежи при потребителските заеми регистрират БАКБ и дребната Тексимбанк, чиито портфейли порастват с по към 10% за тримесечието, а при БАКБ на годишна база покачването е с над 50%. Контролираната от Цветелина Бориславова банка е и измежду най-бурно растящите при жилищното кредитиране, където е изпреварена само от Пощенска банка. На годишна база при съвсем всички банки към този момент растежът в този сегмент е двуцифрен, като при обвързваните с групата " Химимпорт " се доближават най-високи равнища от порядъка на 60 - 70%.

На депозитния фронт огромната част от ресурса на семействата (почти 900 млн. лева.) продължава да се акумулира в огромните банки с непозната благосъстоятелност, следвани от локалните институции, предлагащи леко по-високи лихви. При фирмените влогове растежът съвсем изцяло стагнира до 14 млн. лева, тъй че по-скоро се следи преразпределение. Най-големи растежи бележат Пощенска банка, ББР, Уникредит Булбанк и ПИБ, до момента в който губещите корпоративни клиенти (освен упоменатата Инвестбанк) са Райфайзенбанк, ОББ и двете банки на OTP - ДСК и Експресбанк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР