Уникални снимки, съчетаващи образи от миналото и настоящето на Пловдив,

...
Уникални снимки, съчетаващи образи от миналото и настоящето на Пловдив,
Коментари Харесай

Пловдив се качи в машината на времето

Уникални фотоси, съчетаващи облици от предишното и сегашното на Пловдив, са подредени в изложба „ Андромеда Арт “ на ул. „ Д-р Чомаков “ 1 в Стария град. Идеята за наслагването на фотоси отпреди 100 години със модерни гледки хрумнала на фотографа Павлин Цицелков по време на сън. Той я е създавал цели пет години, като в началото това е била дипломната му работа в АМТИИ.

Най-впечатляващата снимка е от прокопаването на тунела, върху която е насложен Античният спектакъл. Именно при пробивите на скалите е била открита античната мраморна сцена. За да направи фрагментите, Цицелков първо намерил старинни фотоси на Пловдив, след което обикалял да фотографира пейзажите от безусловно същите гледни точки. На финала обработил фрагментите по специфичен метод.

Павлин е измежду най-скромните арт фотографи под тепетата. Той е печелил състезанието на Етнографския музей - „ Майстор на обектива “, а предходните си изложения е представял под псевдоним.

Най-много на света Цицелков харесва Пловдив, а по-късно - Бургас. Смята, че в случай че двата града се обединят по някакъв приказен метод, ще се получи идеалното място за живеене - с море и тепета. Друг от любопитните фрагменти е първият шадраван пред " Тримонциум ", който бил опустошен при ремонт.

„ Там имаше различен шадраван - Стружката, само че и него го махнаха. Явно на мястото не му върви с фонтаните “, отбелязва той. Приказна фотография се получила и с воловете и конете от предишното на Сточна гара, които се надпреварват със актуалните коли на кръстовище. На друга от фотосите Вълко Червенков открива монумент на Малчика в подножието на Бунарджика. Сред паметните места са и остарялата Руска книжарница, първото Панаирно градче и кулите на Военния клуб.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР