Уникални накити попълниха експозицията на Музейния комплекс в Берковица. Представени

...
Уникални накити попълниха експозицията на Музейния комплекс в Берковица. Представени
Коментари Харесай

Музейният комплекс в Берковица посреща с обновена експозиция

Уникални украшения попълниха експозицията на Музейния комплекс в Берковица. Представени са пафти, направени в края на 19 и началото на 20 век. Посетителите могат да се срещнат и с националния обичай и просвета, присъщи за този интервал.
"Ние го започнахме от централното помещение, където се намират нашите костюми- каракачански, български, и накити- пафти, обици... Пафтите са били наложителен детайл към празничните и венчалните костюми. Интересното е, че единствено омъжените дами са носели пафти- те имат защитна функционалност на детеродните органи... Направихме пренасяне в едната зала, където се намира скъпата, забавна и извънредно рядка баня, там, където бяха занаятите на берковчани, поместихме всекидневието и поминъка на мъжа и дамата... Показан е главният занаят на мъжа- овцевъдството- по данни на турските регистри в града са се отглеждали към пет хиляди овце, и ние сме сложили някои от атрибутите - ясли, вили, гребла, копани, дисаги, ямурлуци, геги... В една витрина има и сечива от бита. В женската част са показани детайли от производството на домакински текстил...
В стаята, където бяха поместени чипровските килими, направихме една компилация от занаятите, които са били най-популярни в края на 19, началото на 20 век- бубарство, копринарство, свила се е произвеждала, медните съдове, известното грънчарство и чипровските килими... ", изясни шефът на културната институция Ивайло Пешков.
Накитите не са показвани в непрекъсната експозиция, не са представяни до момента, красиви са и разбираемо притеглят максимален интерес. Но всичко в експозицията е неповторимо и си заслужава да се види, добави Ивайло Пешков. По думите му, посетителите към момента са по-плахи, само че той се надява с напредването на лятото хората по-смело да тръгнат на културен туризъм. Историческият музей в Берковица е подготвен да ги посрещне всеки ден от понеделник до неделя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР