Уникалната изложба събра стотици паметници на културата и ценности спасени

...
Уникалната изложба събра стотици паметници на културата и ценности спасени
Коментари Харесай

По следите на „Спасените съкровища” на България

Уникалната галерия събра стотици монументи на културата и полезности избавени от 90-те години до през днешния ден от полицията. Изложбата можете да посетите до 27 януари в Националния археологически музей (НАИМ).

На откриването участваха всички с принос към спасяването им. С максимален опит и най-известен измежду тях е Кирил Христосков. Полковник от запаса. Основател на отдела за антиките в Държавна сигурност през 1985 година, специалист на НСБОП, член на съюза на колекционерите, изпълнителен шеф на фондация Тракия.

Снимка: Ладислав Цветков

Бронзовият шлем от село Плетена е едно от съкровищата на експозицията.

„ Ръководех по този начин да се каже тази интервенция и този шлем е открит в землището на село Долен и беше препоръчан за продажба на черния пазар, ние успяхме да придобием информация и да го заловим в село Сатовча, Гоцеделчевско, беше доста прочувствено прекарване оказа се, че този шлем е един от най-хубавите екземпляри и е доста значима реставрацията, която беше направена, с цел да е в това състояние”, спомня си Кирил Христосков в предаването „ Тази неделя” по bTV.
Изложба демонстрира „ Спасените съкровища на България ” Експонатите са над 300
Заради набезите на иманярите доближава на дребни части в ръцете на експертите и възобновяване му благодарение на рентгенов уред лишава време. Изследванията демонстрират, че шлемът е съединен от 5 обособени елементи. Пред полицията индивидът, който се опитал да го отмъкне, разказал, че се е спънал в него и го е помислил за кошер.

Снимка: Ладислав Цветков
Доцент Христо Попов разкакзва историята на почиващия Херакъл, откраднат от видинския музей под прикритието на новогодишни фоерверки.

„ Част от експонатите имат доста забавна орис почиващия Херакъл и бронзовата глава на млад мъж от Бонония не са откраднати, а са открити при разкопки, откраднати са от музея във Видин от престъпни нарушители, които извършват поръчка, след известно време двата предмета са открити в Германия и с помощта на бързата работа на полицията и са инвентаризирани в музея, са върнати в българския музей. Преди време имаше нелицеприятна обстановка в пловдивския музей – шлем и маска бяха откраднати, защитата простреляна и едвам 20 години по-късно бяха върнати. И в този момент още веднъж може да се види в Пловдив”, показва доцент Христо Попов.
Изложба показва избавените от иманяри културни полезности (ГАЛЕРИЯ) Тя показва откраднати културни полезности, които са били обект на противозаконен трафик
Връщането на Херакъл у нас е още по- необикновено. Купувачът на находките в Германия снимал видео, когато имал посетители в дневната си. Така антиките от България се появили в ефира на локална телевизия. Видеото инцидентно било видяно от фенове, които знаели, че антиките са крадени. И почнали договарянията за връщането им.

Снимка: Ладислав Цветков
Други експонати също имат забавни премеждия да бъдат налични до необятната общност. Кончетата и статуетките от село Дрангово, които през днешния ден се намират в кърджалийския музей са открити от иманяр. Благодарение на ГДБОП, които влизат в дирите му, се открива от кое място са предметите. Не постоянно излиза наяве обаче от кое място са съкровищата.

Снимка: Ладислав Цветков
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР