Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница

...
Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница
Коментари Харесай

Български лекар оперира мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му

Уникална мозъчна интервенция на дете бе осъществена в столичната болница "Св. Иван Рилски ". Екипът, управителен от доктор Сираков, доближи до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа - през вена на крайници му. 
"Подобни процедури са опция на класическата хирургия. Работим под рентгенов надзор, който в по-голямата част от света се прави от интернационални рентгенолози. Чрез този способ се реализира лекуването на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза ", уточни в студиото на "Денят ON AIR " интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски " доктор Станимир Сираков.
Специалистът показа, че ползва актуалния способ от към 3 години, само че за първи път прави толкоз комплицирана интервенция. За това време посредством него е оперирал 60 деца с по-лека форма на болести.
"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а в този момент ги вкарваме и у нас, с цел да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да правим същата интервенция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на международно равнище. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера ", сподели още доктор Сираков. 

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се организира на 10 октомври. Този път медицинските "Оскари " ще бъдат присъдени за значими достижения на български лекари и екипи, а главната цел на наградите е да подкрепи популяризирането и отличаването на положителните практики в медицината, както и триумфите на българските медици у нас и по света.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР