Уникална икона, съхранявана в храма в село Самораново, пази вярващите.

...
Уникална икона, съхранявана в храма в село Самораново, пази вярващите.
Коментари Харесай

Уникална икона пази хората в село Самораново

Уникална икона, съхранявана в храма в село Самораново, пази вярващите. На нея се виждат три обособени изображения на Отеца, Сина и Светия дух, когато иконата бъде погледната от друг ъгъл. Погледната фронтално, иконата наподобява по един метод. Погледната отляво или отдясно, тя е напълно друга.

„ Това е Светата Троица – Светия дух, Отец и Син, съчетано в едно и по тази причина се счита, че е и доста чудотворна”, разяснява Николай Ангарев пред БТВ.

Авторът е незнаен, а на гърба на иконата се вижда датата, когато е подарена – 1881 година. Иконостасът в храма „ Свети Георги” е изрисуван от създатели от известната Самоковска школа, по тази причина и догатките са, че и тази икона е дело на същите майстори.

„ Тя е доста комплицирана и по тази причина е доста скъпа и по тази причина и толкоз години стои по този начин непокътната, все едно през днешния ден е направена, само че не сме желали да се изследва, опитваха се да ни разрушават черквата поради нея, тъй като на събора я виждат и след това бяха се пробвали да разбият черквата, с цел да я крадат, само че не съумяха, тъй като има СОТ”, добави Николай Ангарев.

Черквата се поддържа с дарения. Загърбил предишното си като телохранител на изчезналите братя Галеви, Георги Градевски се е заел със задачата да поддържа храма в родното си село.

„ Самият купол от горната страна, където е покривната част, би трябвало да се преработи, че е в окаяно положение, много работа си има”, разяснява Градевски. Местните хора имат вяра, че иконата ги пази от неприятни хора и намерения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР