Уникален журналистически удар направи журналистът от “Канал 3”, автор и

...
Уникален журналистически удар направи журналистът от “Канал 3”, автор и
Коментари Харесай

Журналист откри избягал преди 7 години затворник

Уникален журналистически удар направи журналистът от “Канал 3”, създател и водещ на предаването “Офанзива”, Любо Огнянов. Именно той, а не полицията или спецслужбите съумя да открие българин, който преди 7 година е избягал от пандиза. Името му е Цветан Чарлов. В момента той към момента е търсен, с цел да изтърпи наложеното му наказване. Любо Огнянов го откри в Милано не с цел да го върне зад решетките, а с цел да разбере по какъв начин Чарлов е съумял да избяга от пандиза, и то не един път.

Ето и част от историята на пандизчията Чарлов, която той описа пред камерата на Любо Огнянов нощес.

Чарлов е наказан на 3,5 година за контрабанда на автомобил по дело от 1997 година

Още през 2004 година той влиза в пандиза, само че не се връща от домакински отпуск през май 2005 година Задържан е в Словения с Европейска заповед за арест през 2010 година и е откаран в Софийския централен затвор.

Чарлов обаче се оплаква от високо кръвно. Лекуван е в болничното заведение “Св. Екатерина”, а при започване на 2011 година е настанен в ИСУЛ за интервенция на дискова херния. Охраняван е от служител на реда в болничното заведение, напомня в. „ 24 часа “.

“Спечелих доверието му, защото тоалетната беше надалеч от стаята, трябваше да вървя постоянно. Вървях постепенно, по 20 мин, и при следващото ми излизане служителят на реда не пристигна с мен. Вместо в тоалетната излязох през вратата, отидох до такситата и си потеглих. Само че не по джапанки, както пишат вестниците, а с чисто нови мокасини”, описа пандизчията дезертьор. Три месеца се крил в апартамент на 200 м от постройката на пандиза, а по-късно избягал от страната с непозната персонална карта. През Гърция стигнал до Италия.

Журналистът го открива в Милано. Оказва се обаче, че Цветан Чарлов не бяга за първи път от пандиза. Първата му присъда е още през 1976 година, когато е на 19 година Осъден е на 1,5 година за междинна телесна щета. Излежава присъдата си, само че малко откакто излиза на независимост, краде служебна Волга на милицията.

“Бяхме в заведение с компания. Дойдоха едни милиционерски началници – първият влиза, вижда ме и се провиква: Ооо, Цветане, ти по кое време излезе от пандиза? Втори минава, пита ме дали съм си платил гаранцията. Изнервих се и излязох от заведението. Видях милиционерската волга с ключовете на таблото. Казах си, веднага ще се наиграете, и взех решение първо да им я скрия. Пуснах си лампите и потеглих, взех дори две момчета на стоп. Волгата обаче се счупи. Милиционерите бяха тръгнали да ме гонят с рейс, какъв брой пердах изядох тогава... ”, споделя през смях Чарлов.

Следва нова присъда в пандиза. Първото му бягство е от военния арест, където е затворен по обвиняване в отклонение от военна работа. Реже решетките с ножовка и бяга. Заловен е малко по-късно. Милицията обаче продължава да го търси и за кражбите на коли.

Отново попада в пандиза, където е разпределен на работа и цялостни контейнери със стъклена вата. Заедно с различен пандизчия си вършат тайници в контейнерите, които уплътняват с ватата. Двамата се крият в кухините на контейнера, който е претрупан на камион и излиза през портала на Централния софийски затвор. Годината е 1986, а шеф на пандиза е Ангел Топкаров. Организирана е огромна интервенция по залавянето на бегълците, откриват ги в механа в едно пернишко село.

След рухването на тоталитарния режим Цветан Чарлов отпътува за Италия. Там също попада зад решетките и съумява да избяга от затвор на остров Сардиния. Тази част от описа обаче ще може да видите идната събота, 28 юли, в “Офанзива” по “Канал 3”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР