Униформите и оръжията на хайдути, четници и опълченци влязоха в

...
Униформите и оръжията на хайдути, четници и опълченци влязоха в
Коментари Харесай

Българското опълчение превзе 12 училища като част от конкурса 140 години Свобода

Униформите и оръжията на хайдути, четници и опълченци влязоха в 12 учебни заведения от Етрополе, Копривщица, Мирково, Чавдар, Челопеч и Пирдоп, показани от състезанието " 140 години независимост. Героите и събитията от моя роден край ". Беседите за българския принос в Освобождението бяха проведени от " Елаците-Мед " и " Геотехмин " в границите на обичайния училищен конкурс за рисунки и писмени произведения, част от корпоративната обществена отговорност на сдруженията.

Членове на клуб " Традиция " разказваха пред учениците историите на локални опълченци. Те посочваха Самарското знаме, носено от 7500 български опълченци, което минава през всички бойни полета на Руско-Турската война, без да бъде пленено, както и четническото знаме със златен лъв с корона – знак на фантазията на българите за възобновяване на царството.

Учениците видяха оръжията, които са еволюирали във времето, и научиха, че в 100 работилници в Сливен са били създавани към 6000 пушки за турската войска, а в Габрово, Панагюрище, Казанлък и други – ками и други оръжия.

В състезанието са поканени да се включат със свои произведения възпитаници от V до ХІІ клас от училища-партньори на самодейността. Те могат да споделят визията си за пробуждането на народа, за будителите и героите, за националноосвободителните битки в родния си край; за дългия път към свободата, Руско-турската война и Освобождението на България. Участниците могат да пишат за измеренията и цената на свободата в подтекста на националната концепция и историята. Как се отнасяме към идеалите и към паметта на тези, които направиха допустимо да разкъсаме оковите на робството, е друга допустима тематика за размишления.

Независимо авторитетно жури оцени творбите на участниците. Победителите ще бъдат оповестени през юни 2018 година По традиция ще бъдат връчени предметни награди за първо, второ и трето място във всяка от възрастовите групи и конкурсните категории.

Творбите от състезанията в границите на самодейността се поместват в особено основания за самодейността уебсайт: www.kulturainatzionalnaidentichnost.bg.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР