UniCredit обяви 8,6 млрд. евро нетна печалба за разпределяне за

...
UniCredit обяви 8,6 млрд. евро нетна печалба за разпределяне за
Коментари Харесай

UniCredit обяви 8,6 млрд. евро нетна печалба за разпределяне за 2023 г.

UniCredit разгласи 8,6 милиарда евро чиста облага за разпределение за 2023 година, с над 50% растеж спрямо миналата година, и 16,6% възвръщаемост на капитала (RoTE) или 20,5% възвръщаемост на капитала (RoTE) при базов личен капитал от първи ред (CET1) от 13%, поправен за свръхкапитал.

Печалбата и дивидентите от акция са се нараснали надлежно със 74% до 4,71 евро и с 80% до 1,78 евро на акция, оповестяват още от банковата институция.

UniCredit разгласи погашение на промеждутъчен дял и назад изкупуване на акции, което ще докара до систематизиране на общо към 10 милиарда евро за календарната 2024 година и дивидентна рентабилност от към 10%.

Базов личен капитал от първи ред от 15,89%, с позитивен растеж от към 100 базисни пункта, макар разпределянето на 100% от чистата стойност на облагата за 2023 година, отразява мощната финансова успеваемост, доходност и органично генериране на капитал в размер на 12 милиарда през 2023 година, прибавят от банката.

Общите доходи са в размер на 23,8 милиарда евро, подкрепени от чист лихвен приход в размер на 14 милиарда евро и устойчиви доходи от такси и комисиони в размер на 7,5 милиарда евро. милиарда, макар неподходящите макроикономически фактори.

UniCredit отбелязва чудесно оперативно показване, като понижението на разноските, реализирано на годишна база, компенсира инфлацията без ограничение на инвестициите; съотношението разходи-приходи за 2023 година е 39,7%.

Банката подчертава и на високата възвращаемост за акционерите с общо систематизиране в размер на 8,6 милиарда евро за финансовата 2023 година или 100% от чистата облага и нарастване с към 3,35 млрд. евро по отношение на миналата година.

Насоките за чистата облага за 2024 година са в сходство с миналата година и възвръщаемост на капитала (RoTE) от към 16,5%.

UniCredit разгласи и въвеждане от 2024 година на политика за систематизиране на най-малко 90% от облагата, както и резистентен прогрес по ESG ограниченията.

Източна Европа ускорява позицията си на мотор на растежа на Групата, като чистата оперативна облага на района възлиза на 1,8 милиарда евро, оповестяват още от банката.

" УниКредит осъществя рекордна чиста облага от 8,6 милиарда евро за годината, което е нарастване от над 50% спрямо миналата година. Четвъртото тримесечие на 2023 година беше дванадесетото следващо тримесечие на резистентен растеж на облагата, което е неоспоримо доказателство за неповторимата и печеливша тактика на банката “, разяснява основният изпълнителен шеф на УниКредит Андреа Орчел. „ Това илюстрира какво можем да реализираме, когато сложим клиентите в центъра на всичко, което вършим, и се съсредоточим върху организационната ни промяна, като всички 13 страни от нашия паневропейски франчайз способстваха за този триумф “, прибавя Орчел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР