Унгарците се оплакват от непоносимо високи цени, а управителят на

...
Унгарците се оплакват от непоносимо високи цени, а управителят на
Коментари Харесай

Враг номер едно. Как Унгария се оказа на ръба на икономическа криза

Унгарците се оплакват от отвратително високи цени, а шефът на локалната централна банка предизвести, че страната се намира на ръба на икономическа рецесия. Виктор Орбан и неговата партия " Фидес " обаче упрекват за обстановката Европейския съюз и блокираните евросредства. Какво следва за Унгария?

Делничен ден на един от огромните пазари в Будапеща. Пенсионерката Ева Рац е излязла за коледни покупки, когато осъзнава, че няма да може да си разреши доста от тях.

„ Това ще е една по-бедна Коледа. Пенсиите ни са дребни, а би трябвало да плащаме сметки и медикаменти “, споделя Рац пред Ройтерс и прибавя, че със брачна половинка ѝ сигурно няма да могат да си разрешат да сложат на масата обичайното унгарско коледно ядене с шаран.

„ Ще хапнем чорба, зеле, някакво печено месо и картофи. Отчаяна съм, че това състояние ще продължава още – само че какъв брой дълго? “, споделя 75-годишната жена.

Семейството на Рац не е единственото, което изпитва компликации. През последните месеци в унгарската столица се организираха едни от най-масовите митинги за последните 12 години, в които ръководи партията на Виктор Орбан „ Фидес “. Те започнаха с претенции за нарастване съответно на учителските заплати, само че прераснаха в митинги поради тежката икономическа обстановка, засягащи всички в страната. Хората се оплакаха от високите цени, които доближават.
 Хора пазарят на пазар в Будапеща, 3 декември 2022 година
Преди седмица Унгарският статистически институт заяви, че през ноември инфлацията в страната е достигнала 22,5% - най-високият % за последните 20 години.

Само дни по-рано шефът на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи предизвести, че тя ще продължи да се повишава и през идващите месеци. Той не спря с това обаче, а в невиждан акт на рецензия упрекна държавното управление в неточности в икономическата политика. Матолчи уточни за образец ограничението на цените на бензина и дизела, което през последните седмици докара до липса на горива по бензиностанциите и километрични опашки от хората, опитващи се да се запасят.

„ Трябва да приемем обстоятелството, че в случай че Унгария не промени икономическата си политика, ще изгуби това десетилетие, ще последват застоялост и стагфлация. Това към момента може да бъде предотвратено, само че следващата година ще бъде прекомерно късно “, сподели Матолчи и предизвести, че Унгария се намира в „ обстановка, близка до рецесия “.

Но по какъв начин се стигна дотук?
" Все повече и повече хора, и все по-гладни "
В чуване в унгарския парламент предходната седмица шефът на Унгарската централна банка дефинира инфлацията като „ зложелател номер едно “ на страната сега. Според статистическите данни за последната една година най-рязко са се покачили цените на електричеството и горивата – с 65,9% спрямо ноември 2021 година, и на храните – с 43,8% .

Тези цифри имат и действително отражение върху живота на хората. Благотворителни организации оповестиха, че броят на унгарците, които се редят на опашка в пунктовете, раздаващи безвъзмездна храна, се е нараснал.

„ Все повече и повече хора, и все по-гладни, идват при нас поради все по-лошите условия “, неотдавна от организацията Heti Betevо. Оттам означават, че до момента в който допреди хората, идващи за пакетите с безвъзмездна храна в Будапеща, са били най-вече бездомници, в този момент към тях се причисляват от ден на ден пенсионери и даже работещи хора.

В други градове в страната пък игрища, театри, библиотеки и други обществени институции остават затворени за околните месеци. Причината е, че общините не могат да заплащат високите сметки за ток и отопление, описват локални кметове пред Франс прес.

Всичко това пък се случва на фона на продължаващите всеобщи митинги поради прекомерно ниските заплати на учителите и високата инфлация. Последният от тях се организира на 3 декември.
Как се стигна дотук
Проблемът обаче, който се оказа толкоз изострен, че провокира неочаквана смяна в политиката на държавното управление, беше обвързван с цените на горивата.

„ Извиняваме се, бензинът A-95 и дизелът са изчерпани, благодарим ви за разбирането “ – табелки с сходни надписи се появиха на десетки бензиностанции в Унгария през последните седмици. Много от тях бяха напълно затворени, а колонките им – заключени с вериги, унгарската работа на Радио Свободна Европа. Причината – дефицитът на горива в страната.
Орбан наложи таван на цените на бензина и дизела, който обаче докара до понижение на вноса.
През ноември предходната година държавното управление на Виктор Орбан наложи таван на цените на бензина и дизела (от 480 форинта (около 1,17 евро) за литър), който обаче докара до понижение на вноса. Заради прекомерно ниските цени фирмите вносителки се отдръпнаха от унгарския пазар.

В допълнение съгласно специалисти, представени от унгарската работа на Радио Свободна Европа, таванът е довел и до увеличено ползване – с цели 18% повече за третото тримесечие на годината. През ноември това увеличено търсене съответства и с понижени доставки по тръбопровода „ Дружба “, откакто съветска ракета удари електроцентрала покрай границата с Беларус, значима за тръбопровода. Впоследствие доставките по „ Дружба “ бяха обновени, само че при ниско налягане.
 Шофьори се редят на опашка на бензиностанция в Будапеща, 5 декември 2022 година
Така през миналите седмици Унгария беше обзета от вълна от паническо запасяване с бензин и дизел. Стотици хора прекосиха границата със Словакия, с цел да заредят колите си, а пред бензиностанциите в самата Унгария, които към момента предлагаха горива, се извиха дълги опашки.
Как реагира държавното управление на Орбан
С това се стигна и до нетипично острото изявление на шефа на Унгарската централна банка Дьорд Матолчи. Той обичайно поддържа политиките на държавното управление, само че преди седмица внезапно разкритикува ограничаването на цените на горивата и го дефинира като неточност.

„ Ние, Унгарската национална банка, предупреждавахме, че тактиката на държавното управление за справяне с рецесията през последната половин година е неправилна “, сподели Матолчи по адрес на тавана на цените и прикани за неговото неотложно унищожаване.

Само ден по-късно последва и крачка обратно от страна на ръководещите от „ Фидес “. Гергели Гуляш, шеф на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, заяви, че преференциалните цени отпадат от 6 декември. Той обаче изясни обстановката с горивата не с политиката на държавното управление, а с, наложено от Европейския съюз (ЕС) на Русия поради войната в Украйна.
Bлeзe в cилa зaбpaнa зa дocтaвĸa нa pycĸи cypoв пeтpoл, ĸoeтo дoвeдe дo cмyщeния във внoca нa гopивa.Гергели Гуляш
„ Toвa, oт кoeтo ce cтpaxyвaxмe, ce cлyчи. Bлeзe в cилa зaбpaнa зa дocтaвкa нa pycки cypoв пeтpoл, кoeтo дoвeдe дo cмyщeния във внoca нa гopивa. Peзyлтaтът oт caнкциитe нa Бpюкceл e, чe вeчe нe мoжeм дa гapaнтиpaмe цeнaтa нa бeнзинa oт 480 фopинтa “, сподели Гyляш.

Тезата беше подкрепена и от самия Виктор Орбан, който продължава да поддържа връзки с Кремъл и се разгласи срещу редица наказания на Европейски Съюз против страната агресор. Въпросният мотив обаче мъчно може да бъде предпазен, показват наблюдаващи, защото проблемите с тавана започнаха доста преди влизането в действие на европейските наказания.

Още през май се наложи унгарското държавното управление да стесни кръга на хората, които могат да се възползват от преференциалната цена - тогава беше решено, че тя ще важи единствено за коли с унгарска регистрация. По-късно през юли беше добавено и друго ограничаване – че от нея ще могат да се възползват единствено частни коли, селскостопански транспортни средства и таксита, само че не и фирмени коли.

Въпреки това от „ Фидес “ са поредни в обясненията си за тежката икономическа обстановка и упрекват Брюксел и за останалите фискални проблеми на страната. Премиерът Виктор Орбан упреква Европейски Съюз и за редица други проблеми като заплащането на учителите да вземем за пример. По думите му нарастването на техните заплати е възпрепятствано поради блокираните евросредства.

7,5 милиарда евро по три кохезионни стратегии за Унгария, както и други 5,8 милиарда евро от Плана за възобновяване. Те бяха замразени поради минусите на унгарската система за публични поръчки и съмнения в корупция и злоупотреби.
Кого обаче ще обвинят унгарците
В понеделник обаче Унгария реализира съглашение с Европейски Съюз, съгласно което размерът на замразените средства по еврофондовете да бъде понижен от 7,5 милиарда на 6,3 милиарда евро. Освен това страните членки се съгласиха да провиснал и средствата за Будапеща по Плана за възобновяване. Те обаче ще бъдат действително отблокирани едвам когато страната покрие изискванията, сложени по отношение на битката с корупцията.

Пред Ройтерс анализаторът Муджтаба Рахман отбелязва, че опасенията за замразените евросредства се отразяват отрицателно на форинта – унгарската национална валута, като през октомври тя доближи най-ниската стойност в историята си.

„ Ако не се реализира единодушие [за отблокирането на средствата], това сигурно ще тласне форинта даже още по-надолу и ще се отрази отрицателно на инфлацията, имайки поради зависимостта на Унгария от вносен газ, нефт и други първични материали “, показва Рахман.

Въпреки това остава неразбираемо дали държавното управление на Орбан ще заплати политическата цена за тежката обстановка.

„ Нарастващите сметки за сила и инфлацията засягат всички – въпросът е кого ще обвинят унгарците за тези стопански компликации “, разяснява Андреа Вираг , стратегически шеф на основания в Будапеща мозъчен концерн Republikon, пред Агенция Франс прес.

„ Ясно е, че тактиката на унгарското държавно управление и Орбан е да хвърлят цялата виновност върху Брюксел “, прибавя Вираг.

„ И има някои проучвания, които демонстрират, че голямо количество хора имат вяра на причините на Фидес. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР