Унгарското и полското правителства са в пререкания с други правителства

...
Унгарското и полското правителства са в пререкания с други правителства
Коментари Харесай

Орбан не се отказва от ветото за бюджета на ЕС

Унгарското и полското държавни управления са в пререкания с други държавни управления на Европейски Съюз повече от месец, откакто отхвърлиха да подпишат седемгодишен проект за разноски за 1,8 трилиона евро.
И двете страни са разследвани от Европейски Съюз за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, тъй че рискуват да изгубят десетки милиарди средства.
Виктор Орбан също омаловажи спекулациите, че декларация, приложена към регламентите, че въпросите би трябвало да се държат изцяло обособени, би била задоволителна, с цел да задоволи Будапеща.
Алтернативата на Европейски Съюз
Но чиновници на Европейската комисия работят по проект за заобикаляне на заканите от несъгласие от Варшава и Будапеща.
Еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони предизвести в петък, че блокът " няма да се съобщи на несъгласие ".
Вицепремиерът на Полша Ярослав Говин съобщи, че представители на Европейски Съюз ясно са декларирали, че ще ги заобиколят посредством договорка за фонда за възобновяване, подписана сред 25-те други страни.
Той сподели пред кореспонденти, че несъгласие ще принуди Европейски Съюз да търси „ проект Б... който е някаква форма на съдействие сред 25-те други страни “.
Липсата на единодушие за възстановителния фонд сред 27-те държави-членки на Европейски Съюз значи, че седемгодишният цикъл на разноски на блока също не може да бъде утвърден.
 Орбан: Бюджетът на Европейски Съюз и върховенството на закона са обособени неща Орбан: Бюджетът на Европейски Съюз и върховенството на закона са обособени неща
Приемането на седемгодишен бюджет на Европейски Съюз и проект за икономическо възобновяване след пандемията е незабавно и въпросите на върховенството на...
Говин сподели, че Полша ще бъде измежду най-тежко засегнатите, в случай че това се случи.
" Полската стопанска система се оправя доста добре и несъмнено, през идната година можем да оцелеем без частта от средствата, която ще бъде понижена от проектобюджета, само че за какво да оцеляваме без еврофондове, в случай че към момента има място за съглашение, " сподели той.
Но представителят на държавното управление Пьотр Мюлер написа в Twitter в петък, че позицията на Варшава не се е трансформирала.
Полският заместник-министър на външните работи Павел Яблонски съобщи пред Дойче веле, че неговото държавно управление в никакъв случай няма да одобри нито едно предложение, което „ дейно ще ни остави на милостта на Европейската комисия “.
В диалог с Европейския парламент предходната седмица ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи Полша и Унгария да заведат дело против изпълнителната власт на Европейски Съюз пред Съда на Европейски Съюз, в случай че считат, че блокът работи нелегално.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР