Унгарският ядрен регулатор е издал лиценз за строителство на два

...
Унгарският ядрен регулатор е издал лиценз за строителство на два
Коментари Харесай

Орбан засилва енергийните връзки с Путин

Унгарският нуклеарен регулатор е издал лиценз за строителство на два нови реактора в АЕЦ " Пакш 2 ", които ще бъдат построени от съветската компания " Росатом " по силата на подписано през 2014 година съглашение сред Будапеща и Москва.

Въпреки сериозните забавяния, планът, предоставен без търг на " Росатом ", постоянно е представен като доказателство за топлите връзки сред унгарския министър-председател Виктор Орбан и съветския президент Владимир Путин, написа " Ройтерс ".

В решение, оповестено на уеб страницата на унгарския орган за нуклеарна сила късно в четвъртък, се споделя, че съществуващата централа с мощ 2 гигавата в Пакш, издигната от Русия, може да бъде разширена с два нови реактора в очакване на спомагателни лицензи.

Унгария има за цел да разшири АЕЦ " Пакш 2 " с два реактора ВВЕР съветско произвеждане с потенциал от 1,2 гигавата всеки. Ядрената енергетика не е обект на наказания от страна на Европейския съюз.

ОЩЕ: Унгария разчиташе на Путин, само че разгласи " изключително енергийно състояние "

" Плановете за двата нови блока в Пакш обслужват стратегическите ползи на Унгария ", съобщи министърът на външните работи Петер Сиярто след среща през май с основния изпълнителен шеф на " Росатом ".

Понастоящем централата в Пакш разполага с четири дребни съветски реактора ВВЕР 440 с обща мощ от към 2000 мегавата, които започнаха да работят сред 1982 и 1987 година

Атомната електроцентрала в Пакш, ситуирана на 5 км от едноименния дребен град в Централна Унгария, е първата и единствена настояща атомна електроцентрала в Унгария. През 2019 година четирите ѝ реактора създават повече от 50% от електрическата енергия в страната.

Съгласно съглашението, подписано от Зузана Немет (министър на националното развиване на Унгария) и Сергей Кириенко (председател на " Росатом " ) на 14 януари 2014 година, АЕЦ " Пакш " би трябвало да бъде разширена от съветската държавна компания " Росатом ". 80% от цената на плана ще бъдат финансирани с кредитна линия от Русия в размер на 10 милиарда евро. При изискване, че Европейската комисия утвърди плана, строителството на два реактора ВВЕР-1200 е планувано да стартира през 2019 година, пишеше в съглашението.

На 20 юни 2019 година " Пакш " оповестява на своя уеб страница, че е почнала подготовката на строителната площадка, включваща повече от 80 обслужващи здания. На 30 юни идната година заявката за издаване на лиценз за строителство е подадено до унгарския орган за нуклеарно контролиране.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР