Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че има много трудни

...
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че има много трудни
Коментари Харесай

Орбан: Има трудни въпроси за решаване преди преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи през днешния ден, че има " доста сложни въпроси ", които би трябвало да бъдат решени, преди да стартират договаряния за присъединение на Украйна към Европейския съюз, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Страните от Европейски Съюз би трябвало да решат през декември дали да стартират договаряния за присъединение на Украйна към Европейски Съюз, като за това е нужна единомислещата поддръжка на всички 27 страни в блока. Според дипломати обаче Унгария може да се окаже спънка пред започването на договарянията.

" На договарянията в Брюксел за бъдещето на Украйна, които ще се водят през есента, не можем да избегнем въпроса дали в действителност можем съществено да обмисляме участие и да стартираме договаряния за присъединение на страна, която е във война ", сподели Орбан по унгарското държавно радио.

" Не знаем какъв брой огромна е територията на страната, защото войната още продължава, не знаем какъв брой огромно е популацията ѝ, тъй като хората бягат... да приемем в Европейски Съюз страна, без да знаем нейните параметри, би било невиждано ", посочи Орбан.

" Мисля, че би трябвало да отговорим на доста дълги и сложни въпроси, преди да стигнем до стадия за взимане на решение дали да бъдат стартирани договаряния за присъединение ", сподели унгарският водач.

Орбан поддържа по-топли връзки с Москва спрямо доста други водачи от Европейски Съюз и нееднократно е влизал в пререкания с Киев, в това число за правото на етническите унгарци да учат на родния си език, откакто през 2017 година в Украйна бе признато законодателство, ограничаващо използването на малцинствени езици в учебните заведения, отбелязва Ройтерс.

Орбан съобщи в понеделник, че Унгария няма да поддържа Киев по нито един интернационален въпрос, до момента в който не бъдат възобновени езиковите права на етническите унгарци в Украйна, напомня организацията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР