Унгарският премиер Виктор Орбан снощи заяви, че страната му не

...
Унгарският премиер Виктор Орбан снощи заяви, че страната му не
Коментари Харесай

Орбан: Унгария не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Унгарският министър председател Виктор Орбан нощес съобщи, че страната му не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, което допуска, че скандинавската страна може да се сблъска с нови забавяния при приемането си във военния съюз, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

По време на откриването на есенната сесия на унгарския парламент Орбан съобщи пред депутатите, че " нищо не заплашва сигурността на Швеция " и че заради това Унгария " не бърза " да ратифицира присъединението на страната към НАТО.

Изявлението на Орбан пристигна, откакто наскоро други високопоставени маджарски представители допуснаха, че ратификацията може въобще да не бъде включена в дневния ред на Народното събрание по време на есенната сесия. В четвъртък водачът на парламентарната група на партията на Орбан " Фидес " Мате Кочиш съобщи, че вижда " дребен късмет " Народното събрание да гласоподава по въпроса тази година.

Унгария остава единствената страна членка на НАТО, с изключение на Турция, която към момента не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса. Скандинавската страна, дружно със прилежаща Финландия, се отхвърли от дългогодишния си боен неутралитет, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, и бързо алармира за желанието си да се причисли към НАТО.

Орбан също по този начин разкритикува украинското държавно управление, ръководено от президента Володимир Зеленски, заявявайки, че Унгария " няма да поддържа Украйна по нито един интернационален въпрос ", до момента в който не бъдат възобновени езиковите права на огромното унгарско малцинство в Западна Украйна.

Той съобщи и че Унгария е била " излъгана " от проекта на Европейския съюз да разреши на украинското зърно да минава директно през Унгария, откакто доставките през Черно море са били възпрепятствани от войната с Русия, и че пратките с украински артикули, видимо предопределени за Африка, са били продавани в Унгария на по-ниски цени, което е оказало напън върху локалните производители.

" Брюксел твърдеше, че без украинско зърно сериозен апетит заплашва африканските страни ", сподели Орбан. " След като войната направи неосъществим преноса през Черно море, Унгария отвори взаимен директен кулоар по искане на Брюксел, с цел да може храната да стигне до Африка от Украйна и през Унгария. Нека го кажем напряко: Те ни излъгаха ", съобщи той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР