Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че е приел поканата за

...
Унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че е приел поканата за
Коментари Харесай

Орбан се съгласи на среща със Зеленски

Унгарският министър председател Виктор Орбан заяви, че е приел поканата за среща със украинския президент Володимир Зеленски.


" Ще проведем двустранна среща в някакъв миг в бъдещето ", сподели Орбан на заключителната си конференция за годината.

Ако проектите се осъществят, това ще бъде първата публична двустранна среща сред двамата водачи от нашествието на Русия.

Орбан сподели, че Зеленски е предложил срещата по-рано този месец и е предложил двамата да „ договарят “.

" Казах му, че ще бъда на негово разположение. Трябва единствено да изясним един въпрос: защо? ", съобщи унгарският министър-председател.

Президентът на Украйна желае да разиска кандидатурата на страната му за присъединение към Европейски Съюз - ход, на който Унгария изрично се опълчва.

Орбан също даде пояснение за какво е блокирал оферти пакет от помощ на стойност 50 милиарда евро за Киев по-рано този месец.

Унгарският водач сподели, че парите за Украйна не би трябвало да идват от централния бюджет на Европейски Съюз и биха били „ неприятно решение “.

" Европейската комисия изнудва Унгария, като задържа милиарди замразени средства поради опасения, свързани с върховенството на закона. Унгария няма да поддържа разпределяне на 50 милиарда евро за Украйна от страна на Европейски Съюз на срещата на върха на 1 февруари 2024 година ", сподели Орбан.

Според него изнудването е " факт ", приет даже от самите изнудвачи - членове на Европейския парламент.

" Унгария дава отговор на всички качества на правовата страна и когато Европейската комисия има съответни потребности, ние изпълняваме всичко от тях, а също по този начин си сътрудничим ", добави той. " Не можете да ме обвинявате, че върша всичко допустимо, с цел да насърча ползите на Унгария в такава обстановка на изнудване ", добави той.

Правителството на Орбан е въвлечено в дълготраен спор с Брюксел, който е замразил милиарди средства от Европейски Съюз, предопределени за Унгария, поради опасения по отношение на правата на индивида и върховенството на закона в страната.

Миналата седмица Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро от замразените кохезионни фондове на Европейски Съюз, предопределени за Унгария.

Комисията съобщи, че моментът на освобождението на средствата - което стана единствено ден преди Европейския съвет, на който Орбан заплашваше да блокира началото на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз и спомагателен пакет от помощи за Киев - е инцидентен. Много политици от Европейски Съюз обаче предизвестиха Брюксел да не се поддава на това, което възприемат като шантаж от страна на унгарския водач.

В последна сметка Орбан направи противоположен завой и разреши на водачите на Европейски Съюз да одобрят започването на договаряния за присъединение на Украйна към блока.

Залогът за Будапеща е още по-голям и Орбан към момента блокира пакет от помощи за Киев в размер на 50 милиарда евро, който водачите би трябвало да обсъдят при започване на идната година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР