Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна изненадващо в Москва за среща

...
Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна изненадващо в Москва за среща
Коментари Харесай

Орбан разговаря с Путин, но без мандат да представлява ЕС

Унгарският министър председател Виктор Орбан дойде изненадващо в Москва за среща с съветския президент Владимир Путин и провокира предизвестия от страна на европейските водачи, че не може да приказва от името на целия Европейския съюз, въпреки да държи ротационното председателство.



Визитата на Орбан идва единствено ден, откакто и беседва с президента Володимир Зеленски.

Още през вчерашния ден новината за визитата на Виктор Орбан в Москва беше обявена импровизирано. Реакцията не закъсня - първи бяха полският министър председател Доналд Туск, следван от публично предизвестие от ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

" Слуховете за визитата Ви в Москва, Виктор Орбан, не може да са истина, нали? ", попита Туск.

" Политиката на сдобряване няма да спре Путин. Само единение и целенасоченост ще проправят пътя към обективен и дълготраен мир в Украйна ", уточни Урсула фон дер Лайен.

" Ротационното председателство на Европейски Съюз няма мандат да договаря с Русия от името на Европейски Съюз. Европейският съвет е явен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Няма полемики за Украйна без Украйна ", предизвести Шарл Мишел.

Задочният разговор в обществените мрежи продължи и Виктор Орбан разгласи публично, че е на мирна задача.

" Мир не може да бъде реализиран от комфортните кресла в Брюксел. Дори ротационното председателство на Европейски Съюз да няма мандат за договаряния от името на Европейски Съюз, не може да стоим и да чакаме войната вълшебен да свърши. Ще служим като значим инструмент в първите стъпки към мира. Това е нашата задача за мир ", написа унгарският министър председател.

Важен инструмент, само че в чии ръце, реагира Доналд Туск. Още при започване на диалозите в Кремъл Владимир Путин изрази вяра Орбан да го запознае с позицията на Европа.

" Разбирам, че този път не сте тук единствено като наш дълготраен сътрудник, а и като ръководител на Европейския съвет. Очаквам да ми кажете вашата позиция и тази на европейските сътрудници за Украйна ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

" Благодарен съм, че даже при тези сложни условия се съгласихте да ме приемете. Трябва да кажа, че броят на страните, които могат да беседват и с двете страни в спора, понижава доста бързо ", уточни Виктор Орбан - министър председател на Унгария.

Путин сподели още, че е подготвен да разиска нюансите на мирните оферти за Украйна.

Това е първата аудиенция на европейски водач в Москва от февруари 2022-ра година, когато австрийският канцлер Карл Нехамер направи несполучлив опит да убеди Владимир Путин да спре военните дейности в Украйна.

Решението на Виктор Орбан да се срещне с Путин в Москва, дейно приключи ротационното председателство на Унгария още преди да е почнало, реагира европейски посланик, а анализатори споделят, че визитата на унгарския министър председател е корист с образувалия се властови вакуум в Брюксел след евровота и подкопава общата европейска позиция за войната в Украйна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР