Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му възнамерява да

...
Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му възнамерява да
Коментари Харесай

Кошмарът на Путин за НАТО продължава да се влошава

Унгарският министър председател Виктор Орбан разгласи, че страната му има намерение да ратифицира влизането на Швеция в НАТО, нанасяйки още един удар върху очакванията на съветския президент Владимир Путин да ограничи стратегическия съюз, написа в собствен разбор Newsweek.

Руският президент уточни опасенията по отношение на разширението на НАТО като една от аргументите за продължаващата руско-украинска война. Независимо от това, алиансът продължава да пораства, откогато нашествието на Путин стартира на 24 февруари 2022 г. 

Финландия се причисли предходната година към НАТО, а нейната съседка Швеция пое по същия път, напомня Newsweek. 

Потенциалните спънки пред присъединението на Швеция, в това число възприеманата съпротива от страна на Турция и Унгария, изчезват с шеметна скорост тази седмица. Парламентът на Турция гласоподава да поддържа участието на Швеция във вторник, а Орбан съобщи в сряда, че е “препотвърдил ” поддръжката си за разширението на алианса до Стокхолм. 

Орбан сподели в изказване, оповестено в X, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по телефона, с цел да изрази поддръжката си за участието на Швеция и ще “продължи да упорства унгарското национално заседание да гласоподава в поддръжка на присъединението на Швеция и привършване на ратификацията при първа опция “. 

Prime Minister Viktor Orban called on the Hungarian parliament to ratify 's membership in

He specified that he held telephone talks with NATO Secretary General Jens Stoltenberg. Earlier, the Turkish parliament approved Sweden's accession to NATO.
— NEXTA (@nexta_tv)
Унгарският парламент е във почивка до 15 февруари. Швеция може да стане член на НАТО в къси периоди, в случай че законодателният орган одобри съвета на Орбан и гласоподава, с цел да утвърди участието на страната. Въпреки че турският президент Реджеп Ердоган също би трябвало да подпише законопроекта на своя парламент, преди да влезе в действие процесът може да продължи напред, напомня Newsweek.

Един ден преди да изрази поддръжката си за присъединението на Швеция към алианса, Орбан изпрати писмо до шведския министър председател Улф Кристершон, призовавайки го да “посети Унгария при първа опция ”, с цел да договаря по значими въпроси, в това число влизането на Швеция в НАТО, съгласно Politico. 

Съобщава се, че шведският външен министър Тобиас Билстрьом е дал отговор на настояването на Орбан, като го е отхвърлил изрично, заявявайки, че не вижда “никаква причина за договаряния в този миг ” и Швеция се надява “Унгария да ратифицира участието допустимо най-скоро ”. 

Орбан, който скоро може да поеме ръководството на Европейския съвет, е считан от някои за един от единствените съдружници на Путин измежду водачите на НАТО. Съобщението на Орбан в сряда не беше единствената индикация, че поддръжка за Русия измежду съдружниците в НАТО се разпада, написа Newsweek.  

Словашкият министър-председател Роберт Фицо, различен водач от НАТО, който направи проруски изявления по време на войната в Украйна, подписа изказване в същия ден, подкрепящо “териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ”. 

Hungary’s parliament speaker says lawmakers are in no rush to ratify Sweden’s accession to NATO
— Bloomberg Economics (@economics)
Влизането на Швеция в НАТО ще приключи трансформацията на Балтийско море в това, което някои нарекоха “езеро на НАТО ”, защото другите народи на “водното тяло ” – Финландия, Полша, Латвия, Литва и Естония – са членове на алианса. 

Единственото останало изключение ще бъде съветският ексклав Калининград, който се намира сред Литва и Полша. 

Путин неотдавна съобщи, че е “заинтересован от развиване на връзките ” с членовете на НАТО, като сподели, че Русия “няма причина ” и “няма геополитически интерес ” да “воюва ” с държавите-членки. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР