Унгарският план е замразен от ЕК заради опасения относно корупцията

...
Унгарският план е замразен от ЕК заради опасения относно корупцията
Коментари Харесай

ЕК налива 900 млн. евро в Унгария

Унгарският проект е замразен от Европейска комисия поради опасения по отношение на корупцията в страната и набезите върху демократичния правов ред от страна на дългогодишния министър-председател Виктор Орбан, отбелязва организацията.

 

В отговор на тази мярка Будапеща блокира решение на Брюксел, което би трябвало да бъде утвърдено най-късно другия месец, за финансова помощ на Украйна на стойност 50 милиарда евро до 2027 година и за пускане на договаряния с Киев за участие в Европейски Съюз. Унгария се опълчва и на проекта за продължение на военната помощ за Украйна, както и за налагането на наказания на Русия поради нашествието й в южната си съседка.

 

Унгарският министър председател, който намерено приказва за връзките си с Москва, твърди, че страната му не е по-корумпирана от останалите страни членки на Европейски Съюз. Наскоро Будапеща с взор към европейските избори през юни стартира билборд акция, демонизираща Европейската комисия, а ръководещата партия " Фидес " приготвя закон за " отбрана на националния суверенитет " от задгранична интервенция. И двата хода евентуално ще доведат до нов конфликт с Брюксел, напомня Ройтерс.

 

Авансовите заплащания за Унгария идват по механизма " РипауърИЮ " (RePowerEU), който е част от постпандемичния стопански пакет на Европейски Съюз и е ориентиран към енергийния преход от изкопаеми горива към зелена сила.

 

Ревизираният маджарски проект възлиза на общо 10,4 милиарда евро, или 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната, като 4,6 милиарда би трябвало да дойдат по " РипауърИЮ " - 700 милиона под формата на грантове и още 3,9 милиарда заеми.

 

От Европейски Съюз показват, че Унгария ще употребява средствата, с цел да модернизира електрическия си бранш чрез умни уреди и цифровизация на енергийните компании.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР