Унгарският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО,

...
Унгарският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО,
Коментари Харесай

Парламентът на Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, с което отстрани последното затруднение пред разширението на военния съюз, провокирано от нахлуването на Русия в Украйна, заяви БГНЕС.

Парламентът утвърди кандидатурата със 188 гласа " за " и 6 гласа " срещу " присъединението на скандинавската страна.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг приветства гласуването.

" Приветствам гласуването на унгарския парламент за одобрение на участието на Швеция в НАТО. Сега, откакто всички съдружници утвърдиха, Швеция ще стане 32-ият съдружник в НАТО. Членството на Швеция ще направи всички нас по-силни и по-безопасни ", съобщи той.

Шведският министър-председател Улф Кристершон съобщи, че това е " исторически ден ".

" Днес е исторически ден. Парламентите на всички страни в НАТО, към този момент гласоподаваха в поддръжка на присъединението на Швеция към НАТО. Швеция е подготвена да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност ", съобщи Кристершон.
Пробивът пристигна след месеци на напън върху Унгария от страна на съдружниците от Алианса и посещаване в Будапеща на шведския министър председател Улф Кристершон, при което беше подписана оръжейна договорка.

По-рано зелена светлина на Швеция за Пакта даде и Турция. Стокхолм промени досегашната си ориентировка в името на по-голяма сигурност в светлината на съветската инвазия в Украйна. Миналата година със същите претекстове към НАТО се причисли и Финландия. Швеция не е воювала от 1814-та година.

Присъединяването на двете скандинавски страни като 31-ви и 32-ри член на Алианса е най-мащабното разширение от 90-те години на предишния век.

Предстои унгарската ратификация за Швеция да бъде подписана от ръководителя на Народното събрание и от президента. След това следват формалности като складиране на документите за присъединение във Вашингтон- развой, който ще отнеме няколко дни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР