Унгарският парламент отново удължи извънредното положение, като позволи на правителството

...
Унгарският парламент отново удължи извънредното положение, като позволи на правителството
Коментари Харесай

Унгария удължи извънредното положение поради пандемията до есента

Унгарският парламент още веднъж удължи изключителното състояние, като разреши на държавното управление да издаде изпълнителни укази и да заобиколи Народното събрание при приемане на ограничения, ориентирани към битката с ковид.

Парламентът в Будапеща през вчерашния ден гласоподава за удължение на изключителното състояние до есента. Това обезпечава рамка, която разрешава на държавното управление да взема решения, които нормално би трябвало да бъдат утвърдени от законодателната власт.

Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи, че удължаването е целесъобразно, защото ограниченията изтичат на 22 май.

Опозицията упреква държавното управление в корист с изключителното състояние за взимане на решения, които нямат нищо общо с битката против Covid-19.

Унгария за първи път разгласи 15-дневно изключително състояние при започване на ноември и от този момент го удължава два пъти.

Критиците упрекват Орбан в корист с пълномощията, дадени му от изключителното състояние, с цел да разпали корупцията и да отстрани автономията на университетите.

Степента на заразяване с Covid-19 в Унгария понижава, само че честотата - процентът на инфектирани на 100 000 поданици през последните две седмици - неотдавна беше измежду най-високите в Европейски Съюз с 193,66 случая.

Досега са имунизирани към 5,7 милиона унгарци от общо 10 милиона население, от които 2,7 милиона са получили втора доза.

Унгария има висок % на имунизация и при липса на други ваксини набави съветската ваксина „ Спутник V “ и китайската Sinofarm, която към момента не е утвърдена от регулатора на Европейския съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР