Унгарският парламент може да ратифицира членството на Финландия и Швеция

...
Унгарският парламент може да ратифицира членството на Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Унгарският парламент може да одобри Финландия и Швеция в НАТО през март

Унгарският парламент може да ратифицира участието на Финландия и Швеция в НАТО при започване на идващия месец. Това съобщи Ройтерс, като се базира на локална медия, цитираща предварителна стратегия за парламентарната сесия идната седмица.

Финландия и Швеция желаеха да станат членки на НАТО след нашествието на Русия в Украйна предходната година и обявиха, че желаят да се причислят дружно, само че макар че множеството страни дадоха зелена светлина за това, Турция и Унгария към момента не са утвърдили документите за присъединението им.

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок предходната седмица прикани двете страни да разрешат на Швеция и Финландия да се причислят към военния съюз и разясни, че чака всички страни членки на НАТО да ратифицират двете страни " без повече бавене ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Новинарският уеб страница hvg.hu сподели, че унгарските депутати могат да стартират разискването на въпроса на 1 март и вероятно след седмица да гласоподават утвърждението.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан през ноември сподели, че националистическото му държавно управление към този момент е решило Унгария да поддържа приемането на Финландия и Швеция в НАТО.

Унгарското държавно управление показа нужното законодателство през юли, само че Народното събрание, в който партията на Орбан " Фидес – Унгарски цивилен съюз " има две трети болшинство, към момента не е внесъл двата законопроекта за разискване и утвърждение.

Орбан, който през 2022 година бе избран отново за четвърти следващ мандат, в събота повтори, че да е страна членка на НАТО е " жизненоважно " за Унгария, само че сподели, че държавното управление му няма да изпрати оръжия на Украйна, нито пък ще прекъсне икономическите си връзки с Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР