Унгарският министър-председател Виктор Орбан все по-често е слонът в стаята“,

...
Унгарският министър-председател Виктор Орбан все по-често е слонът в стаята“,
Коментари Харесай

Орбан да напусне залата: Докога ще издържи новата стратегия на евролидерите

Унгарският министър-председател Виктор Орбан все по-често е „ слонът в стаята “, когато водачите на Европейския съюз заседават на срещи на върха в Брюксел.

Миналата седмица обаче немският канцлер Олаф Шолц изрично му попречи да блокира започването на договаряния за присъединението на Украйна към Европейски Съюз, като го помоли да напусне залата.

Този ход – допускащ на останалите 26 водачи да вземат единомислещо решение в отсъствието на Орбан, беше приветстван от някои като гениална маневра, само че от други като рисков казус, който може трайно да разбие единството на Европейски Съюз, написа в разбор по тематиката Euronews.

Критичните решения на Европейски Съюз в региона на външната политика, сигурността, разширението и финансите изискват единомислещото единодушие на всички 27 държави-членки, само че въздържането от гласоподаване не попречва вземането на решение. Шолц прикани за ограничение на потреблението на градивното възпиране до " изключителни случаи ", като съобщи, че " несъмнено би трябвало да решаваме дружно, когато е допустимо и да сме обединени ".

Но защото се обрисуват сериозни решения за бъдещето на Европейски Съюз, ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен уточни, че водачите може да бъдат принудени да търсят други решения, с цел да заобиколят вероятно несъгласие на Орбан още през февруари идната година, когато ще се срещнат още веднъж, с цел да се опитат да сключат съглашение за дълготраен пакет за поддръжка на Украйна в размер на 50 милиарда евро.

И защото многочислените решения за интеграцията на Украйна в блока изискват единомислещата благословия на всички държави-членки, водачите на Европейски Съюз евентуално ще се изкушат още веднъж да потърсят градивното самоограничение на Орбан.

Euronews попита двама специалисти какво може да значи това за единството на Европейски Съюз.

" Политически невиждано "

Технически видяно, това не е първият случай, в който водач отсъства от гласоподаване в Европейския съвет.

Докато беше министър председател на Англия, Тереза Мей постоянно се въздържаше от гласоподаване в годините сред референдума за Брекзит и формалното излизане на Обединеното кралство от блока.

Бившият немски канцлер Ангела Меркел също се въздържа по време на гласуването за назначение на Урсула Фон дер Лайен за началник на Комисията.

Но казусът с Орбан е първият, в който един водач алармира на различен да напусне залата, изяснява Янис Емануилидис, заместник-изпълнителен шеф на Центъра за европейска политика. " Това е сравнимо в механически смисъл, само че не и в политически ", изяснява той.

" Но не бих споделил, че е рисков казус. Орбан не беше заставен да напусне залата, а по-скоро самичък взе решение. Това открива опция за бъдещи обстановки, в които един водач се изправя против останалите, с цел да резервира лицето си, без да проваля решението на болшинството. "

Но съгласно Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в HEC Paris, казусът повдига въпроса дали Орбан е напуснал залата по своя самодейност или по искане на Шолц. " Независимо от това кой е поел самодейността, въздържането на Орбан може да откри нова процедура, позволяваща на Европейския съвет да поддържа проява на единение в миг на невиждано разделяне ", изяснява той, като допуска, че маневрата може да бъде употребена още веднъж за пробутване на решения под прикритието на единогласие.

Професор Алемано показва още, че разпоредбите за гласоподаване, които изискват най-малко две трети от членовете на Съвета да участват по време на гласуването, механически разрешават до девет страни членки да се въздържат, без това да попречи на Съвета да одобри решение.

Разнопосочни решения в непосредствен небосвод

Както Емануилидис, по този начин и Алемано плануват идни сложни срещи на върха, на които Орбан или други водачи на Европейски Съюз могат да упражнят правото си на несъгласие върху основни решения по отношение на разширението на блока и основните промени, които то ще докара.

" Има толкоз доста следващи решения по дългия път на Украйна към участие в Европейски Съюз, които изискват единогласие ", безапелационен е Емануилидис. " На Орбан и вероятно на други държавни ръководители ще бъдат предоставени доста благоприятни условия да употребяват правото си на несъгласие ", предизвестява той.

Още през март следващата година всички страни ще би трябвало единомислещо да одобрят така наречен " преговорна рамка ", която за диалозите за присъединението на Украйна и Молдова към блока. Всички страни би трябвало също по този начин да ревизират напредъка по всички глави от преговорната рамка, което ще даде на Орбан голям брой благоприятни условия да спре процеса.

Ветото на България за РСМ

България, най-малката стопанска система в Европейски Съюз, употребява правото си на несъгласие, с цел да забави договарянията за участие на прилежаща Северна Македония в Европейски Съюз в продължение на две години поради разногласия по отношение на правата на етническото българско малцинство, отбелязва Euronews.

Използването на гъвкавостта при гласоподаване с единогласие идва и в миг, когато блокът обмисля да преработи разпоредбите си за гласоподаване в подготовка за приемане на повече страни членки. Перспективата на единодушието е доста сензитивна, изключително измежду по-малките държави-членки, които се притесняват, че въздействието им в блока ще намалее, в случай че изгубят правото си на несъгласие.

Но защото идните сериозни решения по отношение на външната политика, участието и финансите на блока могат да доведат до нарушение на неговото единение, може да се окаже, че водачите ще са принудени да заобиколят единодушието още преди разширението.

Френският президент Еманюел Макрон ясно очерта своята позиция, като съобщи, че в някои сюжети има опция за " оптимално потребление на гъвкавостта, предлагана от договорите ".

" По настоящите въпроси би трябвало да се опитаме да запазим единодушието си, да продължим напред, да обсъждаме, да работим ", изясни той. " Но по-късно, за бъдещето, мисля, че имаме лостовете да бъдем доста новаторски, без да вършим генерални промени на контракта и да измисляме неща отвън него. ", добави Макрон.

Кон за електрически автомобил

И до момента в който европейските водачи възнамеряват новите си маневри за опазване на единството в Европейски Съюз, Виктор Орбан посрещна почитан посетител в Унгария, в лицето на турския президент Реджеп Ердоган.

Двамата водачи разговаряха преди шестата среща на Съвета за стратегическо съдействие на високо ниво сред Турция и Унгария.


iletisim.gov.tr

По случай 100-годишнината от началото на връзките сред двете страни, президентът Ердоган подари електрически автомобил " Oltu black " с регистрационен номер " HU TR-100 " на Орбан, а той пък подари на Ердоган маджарски кон, оповестиха международните организации.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР