Унгарският министър-председател Орбан призовава САЩ да „отзоват Тръмп“, за да сложи край на войната в Украйна в интервю за Тъкър Карлсън

...
Унгарският министър-председател националист Виктор Орбан казва, че единственият път към
Коментари Харесай

Унгарският министър-председател националист Виктор Орбан казва, че единственият път към прекратяване на войната в Украйна ще бъде преизбирането на Доналд Тръмп за президент

От BELA SZANDELSZKY Associated Press 30 август 2023 г., 7:31 ч. Украйна ще бъде преизбирането на Доналд Тръмп за президент.

В интервюто, публикувано в сряда на страницата на Карлсън в X, известна преди като Twitter, Орбан похвали външната политика на Тръмп, като същевременно разкритикува администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и нейния подход към войната.

Той каза, че връщането на Тръмп на поста ще бъде „единственият изход“ от конфликта и че всяко предположение, че Киев може да спечели войната срещу Русия, е „а лъжа.”

„Руснаците са много по-силни, много по-многобройни от украинците“, каза Орбан. „Обадете се на Тръмп. … Тръмп е човекът, който може да спаси западния свят.“

30-минутното видео интервю, заснето на 21 август на разкошната тераса на кабинета на министър-председателя с изглед към Будапеща, беше вторият за две години между Карлсон и десния лидер. Докато беше на посещение в Унгария през 2021 г., предаването на Карлсън по Fox News се излъчваше в продължение на една седмица от столицата, където той възхваляваше самозваната „нелиберална демокрация“ на Орбан – система, която избягва традиционните либерални ценности в полза на консервативното християнско управление – като модел за Съединените щати да последват.

Орбан, който е на поста от 2010 г., отдавна е критикуван, че ръководи една все по-автократична политическа система. Европейският съюз, както и Държавният департамент на САЩ и множество международни наблюдатели, твърдят, че Орбан е отменил правата на малцинствата, завзел е контрола върху съдебната система и медиите и е манипулирал изборната система, за да гарантира властта си.

И все пак в интервюто Орбан критикува многобройните федерални обвинения срещу Тръмп — включително за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани документи и за опит за отмяна на изборите през 2020 г. — като злоупотреба със САЩ. държавна власт, нещо, което според него е немислимо в Унгария.

„Да се ​​използва съдебната система срещу политическите опоненти – в Унгария, мисля, че е невъзможно да си представим“, каза той. „Това беше направено от комунистите. Това е много комунистическа методология да се направи това.

Той също така се оплака от усилията на Държавния департамент на Байдън да накара правителството на Унгария да подобри върховенството на закона и правата на човека, като каза, че въпреки че Унгария е член на НАТО и Съюзник на САЩ, „ние сме третирани по-зле от руснаците. Какво е това?“

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. правителството на Орбан поддържа тесните си връзки с Москва и заплаши да блокира санкциите на ЕС срещу Русия.

Известен като най-близкия съюзник на руския президент Владимир Путин в ЕС, Орбан отказа да разреши трансфера на западни оръжия през общата граница на Унгария с Украйна и призова за незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори в конфликта, но без да предоставя визия какво би означавало това за териториалната цялост на Украйна.

След последното посещение на Карлсън в Унгария през 2021 г., той беше изгонен от Fox News, след като мрежата се съгласи да плати повече от $787 милиона за уреждане на дело с Dominion Voting Systems за излъчване на фалшиви твърдения след президентските избори през 2020 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР