Унгарският министър на иновациите Ласло Палкович уволни водещите експерти по

...
Унгарският министър на иновациите Ласло Палкович уволни водещите експерти по
Коментари Харесай

Уволнения в Унгария след грешна прогноза, провалила "най-голямото шоу с фойерверки"

Унгарският министър на нововъведенията Ласло Палкович уволни водещите специалисти по метеорология, откакто сбъркана прогноза провали охолно празненство с фойерверки, което трябваше да е най-голямото сходно в Европа, Би Би Си.

Св. Стефан - националният празник на Унгария (в чест на създателя ѝ като кралство) - включваше в програмата си такова шоу за събота вечерта. Правителството обаче го анулира часове преди началото поради предизвестия за рисково време и го измести със седмица.

Близо 40 хиляди фойерверки трябваше да бъдат изстреляни от 240 точки, ситуирани на 5 км по продължение на р. Дунав в центъра на Будапеща. Обикновено до 2 млн. души гледат тези тържества.

Бурята, планувана от института, обаче смени посоката си и засегна елементи от източна Унгария - Будапеща остана " пропусната ". Метеорологичната работа се извини във " Facebook " в неделя и изясни, че несигурността е част от правенето на прогнозите: разигралият се сюжет бил минимум евентуалният. Ден по-късно ръководителят на метеорологичния институт и заместникът му бяха уволнени.

В Унгария хората посрещат решението със смесени усеща: поддръжниците на държавното управление на премиера Виктор Орбан и консервативната " Фидес " са гневни поради прогнозата, само че близо 100 хиляди души са подписали петиция за анулация на фойерверките в миг, когато прилежаща Украйна е във война, а самата Унгария - изправена пред сложни стопански времена. Според опозицията това е ненужна загуба на пари.

Не можаха да произведат мечтаното време, бяха уволнени. Не, това е е тирания в централна Азия, това е Унгария на " Фидес ".
Андраш Фекете-Дьор,
опозиционер
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР