Унгарската прокуратура е започнала разследване на проекти, финансирани с европейски

...
Унгарската прокуратура е започнала разследване на проекти, финансирани с европейски
Коментари Харесай

Унгарската прокуратура разследва 35 европроекта, свързани със зетя на Орбан

Унгарската прокуратура е почнала следствие на планове, финансирани с европейски средства и ръководени от компания, в миналото следена от зетя на премиера Виктор Орбан - Ищван Тиборц, заяви " Ройтерс ".

Става дума за 35 плана, свързани с уличното осветяване в няколко града в Унгария и към този момент разследвани от Eвропейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). Агенцията изпрати предишния месец отчет с финансови рекомендации до Европейската комисия и правосъдни до прокурорите. Според службата " освен съществени нередности в множеството планове, само че и спор на ползи " са открити по време на следствието.

Информацията се появява седмици преди началото на акцията за парламентарните избори в Унгария, на които Орбан се чака да завоюва още един премиерски мандат. В момента обаче тече и подготовката за тежки договаряния, които страните от Европейски Съюз и комисията би трябвало да водят за идната седемгодишна бюджетна рамка и които ще стартират по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Разследването на ОЛАФ на процедура стана част от предизборната акция, а националистическата съпротива " Йоббик " изиска от Орбан да подаде оставка поради случая, написа " Ройтерс ". Агенцията е пробвала да се свърже с Тиборц, само че не е съумяла, а от компанията, в предишното следена от него, са обяснили, че следствието е " политически стимулирано ".

Прокуратурата от своя страна изяснява, че не може да каже по кое време ще завърши следствието. Според представител на унгарското държавно управление кабинетът поддържа работата на правосъдните управляващи по въпросните 35 плана.

Работата по тях, сред 2011 и 2015 година, е осъществена от компанията " Елиос иноватив ", в чийто ръб е Тиборц. Той и дъщерята на Орбан, Рахел, подписаха брак през 2013 година Две години по-късно обаче продаде каузи си в компанията поради " продължаващи офанзиви " против него и фамилията му. " Елиос иноватив " сподели в известие, оповестено на уеб страницата на унгарската телевизия ATV, че е следвала всички регулации по тези планове и е работила само в границите на закона, само че не би правила други мнения, защото обвиняванията против нея са " политически ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР