Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме

...
Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме
Коментари Харесай

Унгария е готова да приеме еврото, но през 2030 г.

Унгарската национална банка има ясна и твърда позиция: ние сме длъжни да приемем еврото , което ще бъде взаимно решение на унгарското държавно управление и Европейската комисия, сподели Гьорги Матолчи - както оповестява Hungarytoday.

" 20 страни към този момент са въвели еврото и в един миг нашата страна би трябвало да ги последва ", добави ръководителят.

" Нашата позиция е, че когато достигнем съвсем 90 % от междинното равнище на развиване на Европейския съюз , ще сме подготвени за еврото ". Според Матолчи това би трябвало да се случи до 2030 година

Въвеждането преди този момент би било безконтролно , тъй като видяхме да вземем за пример, че Словакия влезе в еврозоната ненапълно неподготвена , само че с огромна увереност и стопанската система им се срина извънредно доста .

Гърция също влезе в еврозоната неподготвена , дванадесета след единадесетте страни основателки и те също изгубиха, продължи той.

Арпад Ковач, ръководителят на Фискалния съвет, по-рано пресметна, че можем да приемем еврото още през 2024 година, само че това се оказа прекомерно оптимистично.

Междувременно има смисъл да се употребява добре специфичното пространство за маневриране на Унгарската централна банка, което използвахме добре, да вземем за пример по време на доста рисковия и рисков интервал на Covid рецесията, уточни Матолчи.

Той добави, че " направихме повече от 11 000 милиарда форинта налични за унгарската стопанска система и това значи спомагателни 10 % стопански напредък ".

" Не бихме могли да създадем това като член на еврозоната . Унгарската национална банка съумя да направи това, тъй като имаше целеви стратегии, като програмата за облигации ", добави той.

" Така че, до момента в който достигнем последния стадий на догонване, се нуждаем от инструментите и ресурсите на самостоятелна, извънредно гъвкава национална централна банка ", изясни той.
 Кристалина Георгиева поддържа България за еврозоната
Кристалина Георгиева поддържа България за еврозоната

Регионът на Югоизточна и Централна Европа е посочил " мощно възобновяване "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР