Унгарската енергийна борса (HUPX) се присъединява към своите сръбски и

...
Унгарската енергийна борса (HUPX) се присъединява към своите сръбски и
Коментари Харесай

Унгария, Словения и Сърбия превръщат Adex в най-голямата енергийна борса в региона

Унгарската енергийна борса (HUPX) се причислява към своите сръбски и словенски съперници в районната Алпийско-адриатическата дунавска енергийна борса (Adex). Това ще укрепи и разшири обсега на платформата, трансформирайки я в най-ликвидния спот център за търговия с сила в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Adex Group Ltd., първата районна енергийна борса за Централна и Югоизточна Европа (CSEE), беше основана на 23 декември 2022 година в Любляна. Учредителите ѝ са операторите на преносни системи на Словения и Сърбия – надлежно ELES и Elektromreža Srbije (EMS), EPEX SPOT и напълно притежаваните дъщерни сдружения на двата оператора на преносни системи BSP и SEEPEX, оператори на словенските и сръбските енергийни тържища.

След утвърждения от съответните органи, стартирането в употреба на разширената група се чака през втората половина на 2024 година, сподели Adex.

Централата на Adex Group ще се реалокира от Любляна в Будапеща през втората половина на 2024 година, защото HUPX става нейното трето напълно притежавано дъщерно сдружение.

Над 60 членове търгуват електрическа енергия на спот пазарите BSP и SEEPEX. Обемът на търговия на пазарите на Adex Group за 2023 година възлиза на 16.3 TWh.

Adex Group съобщи, че се трансформира в най-ликвидния спот център за търговия с сила в региона. Ходът предизвиква енергийния преход и консолидацията на фрагментираните пазари и служи като улеснение на бъдещото разрастване на общоевропейското пазарно свързване, добави компанията.

За участниците на пазара това значи достъп до обслужване на едно гише за търговия и клиринг в Словения, Сърбия и Унгария, се споделя в известието, представено от Balkan Green Energy news. Напълно усъвършенстваните процеси ще дават на актуалните и бъдещите членове услуги с по-голямо улеснение и досегаемост, настояват от оператора.

Adex Group е проектирана и отворена за присъединение на други сътрудници.

Според прессъобщението, енергийните тържища в границите на Adex Group, със седалище в Будапеща, ще обединят опита на голям брой компании дружно с хармонизирани правила за продан, решения за търговия и клиринг.

В резултат на това Adex Group става едноличен акционер на BSP, HUPX и SEEPEX.

Сега акционери на Adex Group са операторите на преносни системи на Унгария, Словения и Сърбия – надлежно MAVIR, ELES и EMS и EPEX SPOT. Компанията уточни, че е отворена за други сътрудници да се причислят, акцентира Adex.

Борсите за електрическа енергия BSP, HUPX и SEEPEX остават оператори на съответните си пазари и ще продължат да имат своите лицензи за борса за електрическа енергия и номиниран оператор на пазара на електрическа енергия (NEMO), акцентира компанията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР